Національна школа суддів України

Протидія безкарності за злочини проти журналістів: дискусія високого рівня

5 червня 2020 року проректор Наталія Шукліна та заступники начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Іщенко та Марина Самофал  взяли участь у дискусії високого рівня “Безпека журналістів та протидія безкарності за злочини проти журналістів”.

З вітальним словом до учасників заходу звернулася Олена Литвиненко, заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні. Вона відмітила значну роль освітніх заходів для суддів, прокурорів, працівників Національної поліції України щодо безпеки журналістів.

Посол, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас у вступному слові відмітив, серед іншого, що заходи суддівської освіти в царині захисту журналістики через призму належного розгляду кримінальних проваджень про порушення професійних прав журналістів є виключно важливими.

Представник Національної школи суддів України Олександр Іщенко повідомив учасників дискусії високого рівня, що заходи суддівської освіти в період карантину продовжуються. Так, у травні-першому тижні червня 2020 року було проведено 5 дводенних регіональних онлайн тренінгів  “Кримінально-правовий захист професійної діяльності журналістів”, розроблених Національною школою суддів України за підтримки проєкту Ради Європи “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні”. У вказаних тренінгах уже взяли участь 112 суддів з усіх регіонів України. Національна школа суддів України продовжить проведення таких тренінгів, щоб охопити ще ширшу суддівську аудиторію.

Павло Пушкар, начальник відділу департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Генерального директорату прав людини та верховенства права Ради Європи, наголосив на необхідності відмови від формального підходу до визначення журналістської діяльності та використання функціонального підходу. У виступі було також підкреслена зміна практики ЄСПЛ щодо “журналістських” справ у контексті ефективності розслідування посягань на життя журналістів та обов’язкового встановлення причинно-наслідкового зв’язку між посяганням та журналістською діяльністю.

Виконавча директорка ГО «Інститут масової інформації» Оксана Романюк поінформувала про зафіксовані у 2020 році порушення прав журналістів. Всього зафіксовано 91 порушення (26 – правопорушення, пов’язані із карантинними заходами), з них 2/3 – фізична агресія.

У ході заходу представники правоохоронних органів проінформували учасників дискусії щодо стану розслідування справ, що стосуються порушення прав журналістів. Представник Офісу Генерального прокурора вказав, що з початку 2020 року до суду передано 8 кримінальних проваджень, ухвалено 4 вироки, 19 осіб притягнуто до кримінальної відповідальності.