Національна школа суддів України

Протидія злочинам у сфері господарської діяльності

Нормативно–правові акти України містять норми, якими гарантується право на господарську діяльність, яка не заборонена законом, захист конкуренції в підприємницькій діяльності та захист прав споживачів, здійснення зі сторони держави контролю за якістю й безпечністю товарів, робіт і послуг.

У Кримінальному кодексі України містяться статті, якими передбачено підстави для притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності  за злочини у сфері господарської діяльності. Такі злочини становлять велику суспільну небезпеку для економіки кожної держави, оскільки вони характеризуються латентністю, поширеністю та різноманітними формами проявів.

Практичними порадами та рекомендаціями щодо судового розгляду злочинів у сфері господарської діяльності з кандидатами та кандидатками на посаду судді 8 групи спеціальної підготовки ділилися судді Андрій Савчак та Юрій Білоус.

Відповідно до програми курсу тренери надали загальні характеристики злочинам у сфері господарської діяльності, визначення їх родових об’єктів, особливостям об’єктивної та суб’єктивної сторін.

У матеріалах тренінгу окремо виділено питання щодо особливостей розгляду кримінальних проваджень, відповідальність за які передбачена ст. ст. 209 та 212  КК України: у сфері відмивання коштів, одержаних злочинним шляхом та ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

Така увага до змісту зазначених статей обумовлена тим, що протидія легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, є необхідним заходом для забезпечення економічної безпеки держави, а податки є одним із базових видів доходів держави, яка отримує їх на підставі своїх владних повноважень для виконання властивих лише їй функцій. За таких обставин кримінально–правова охорона суспільних відносин у сфері господарської діяльності є надзвичайно важливою.

Для якісного засвоєння слухачами та слухачками презентованого матеріалу тренінг наповнений обов’язковими для виконання практичними завданнями, зокрема  на розуміння суб’єктивної сторони злочинів, передбачених розділом VII КК України та ознак предикатних злочинів, кваліфікацію дій суб’єктів злочину.

Традиційно тренінг завершився поточним контролем на визначення успішності виконання та засвоєння учасниками та учасницями спеціальної підготовки  програми тренінгу.