Національна школа суддів України

Процес створення IP-суду триває

29 жовтня 2019 року у Національній школі суддів України відбулася зустріч з експертами проекту Центру вивчення комерційного права Університету Квін Мері (Велика Британія) для обговорення подальших кроків співпраці в процесі створення і подальшого функціонування Вищого суду з питань інтелектуальної власності в Україні.

На початку зустрічі директор Тестологічного центру НШСУ Валентина Ємельянова відзначила, що конкурси в IP-суди на сьогоднішній день не завершилися. І це зрозуміло, адже спори щодо захисту прав інтелектуальної власності є одними з найскладніших для розгляду й вимагають специфічних знань юридичних та технічних аспектів процесу. Тобто в даний суд мають потрапити відповідні кандидати. І для цього є усі передумови, оскільки до  списку конкурсантів потрапило чимало суддів з практичним досвідом роботи, науковців та спеціалістів з інтелектуальної власності, запевнила В. Ємельянова.

Натомість директор Науково-дослідницького інституту інтелектуальної власності НАПН України Олена Орлюк нагадала, що якраз на базі Національної школи суддів України у співпраці з інститутом створювалися тести для суддів IP-суду та практичні завдання. А тому логічно, переконана О. Орлюк, що саме НШСУ в майбутньому готуватиме до суддівської діяльності кандидатів в частині національного права та процесу, які успішно пройдуть конкурс.

Менеджер проекту Марія Тимофієнко, у свою чергу, пояснила, що в рамках їх ініціативи кандидати у судді IP-суду зможуть отримати необхідний європейський досвід. Експерт додала, що на сьогодні їхнє головне завдання — побудувати шляхи співпраці щодо імплементації рекомендацій проекту в частині створення й функціонування Вищого суду з питань інтелектуальної власності в Україні та регулярне проведення тренінгів для майбутніх суддів цієї судової установи.

Начальник міжнародного відділу Тетяна Пустовойтова окреслила набутий НШСУ досвід проведення підготовки новопризначених суддів новостворених судів, як орієнтаційних курсів, так і реалізації подальшої комплексної навчальної програми, велику роль в яких відігравало залучення провідних іноземних експертів у відповідних галузях.

В підсумку зустрічі обидві сторони домовилися про створення спільної загальної програми для підготовки суддів Вищого суду з питань інтелектуальної власності, яка враховуватиме як європейський, так і національний досвід.