Національна школа суддів України

Процесуальні особливості розгляду судами справ щодо статусу біженця

5 квітня 2019 року в місті Києві Національною школою суддів України спільно з благодійною організацією “Благодійний фонд “Право на захист” проведено семінар-практикум за участю суддів адміністративних судів на тему: “Процесуальні особливості розгляду судами справ щодо статусу біженця та додаткового захисту за Кодексом адміністративного судочинства України 2018 року”.

Вітальною промовою навчальний захід відкрив начальник відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Гашицький, який наголосив на актуальності в умовах сьогодення проблеми захисту прав шукачів притулку як найбільш уразливої категорії та безумовній важливості правильного розуміння і справедливого застосування суддями засад адміністративного судочинства при розгляді справ цієї категорії.

Для проведення семінару-практикуму були задіяні діючий суддя, старший радник з правових питань УВКБ ООН та представники БФ: Євген Мєзєнцев, Юг Біссо, Олександра Журко, Олена Калашник, які у виступах детально зупинились на специфіці розгляду справ шукачів захисту про визнання біженців або осіб, які потребують додаткового захисту, у порядку спрощеного адміністративного провадження, обговорили особливості справ щодо оскарження рішень Державної міграційної служби України про відмову у прийнятті заяви, відмову в оформленні документів та відмову у визнанні біженців або осіб, які потребують додаткового захисту. Продуктивно пройшло організоване обговорення справ шукачів захисту із практики БФ “Право на захист”.

У ході семінару-практикуму судді спілкувалися з провідними спеціалістами у сфері захисту прав біженців та шукачів притулку і отримали детальну інформацію про інститут надання міжнародного захисту в Україні.

Повний текст програми семінару-практикуму розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.