Національна школа суддів України

Процесуальні засади діяльності секретарів судових засідань

31 травня 2021 року Національна школа суддів України розпочала проведення онлайн–підготовки та підвищення рівня кваліфікації  секретарів судових засідань місцевих загальних та апеляційних судів.

Відкрив онлайнове заняття директор Чернівецького регіонального відділення Анатолій Огородник, який ознайомив слухачів і слухачок із програмою підготовки та нагадав про можливість дистанційного спілкування.

Для секретарів судових засідань будуть викладати судді Онуфрій Колотило, Аліна Федіна, Євген Нестеренко, Катерина Котельва; головна спеціалістка–психологиня відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів Анжеліка Фарафонова, працівники Чернівецького регіонального відділення Тетяна Аілінчій, Ганна Барабащук, Віталій Гикавий, викладач кафедри історії та культури української мови Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Ігор Грималовський.

Слухачі та слухачки розглянуть: антикорупційне законодавство та практику його застосування щодо державних службовців системи правосуддя; дотримання  вимог  антикорупційного законодавства секретарем  судового  засідання; актуальні  питання запобігання та протидії корупції у сфері судової діяльності; основи саморегуляції та її роль в адаптації до діяльності працівників апаратів судів; Закон України “Про судовий збір”, профілактика професійного та емоційного вигорання; етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апаратів судів; український правопис, мистецтво правового письма та процесуального документування,  стандарти судово–процесуального документування; європейська система захисту прав людини, застосування Конвенції та практики Європейського суду; правовий статус осіб з обмеженими можливостями; забезпечення  безперервної  роботи  суду  в  умовах надзвичайних  ситуацій.

У ході онлайн–підготовки секретарі судових засідань місцевих загальних та апеляційних судів обміняються досвідом, отримають відповіді на актуальні питання та корисні практичні поради від викладачів.