Національна школа суддів України

Процесуальні засади діяльності секретарів судового засідання

8–11 лютого 2021 року Чернівецьке регіональне відділення Національної школи суддів України проводить онлайн-підготовку секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів.

Навчальний захід відкрила заступниця директора  Чернівецького регіонального відділення Тетяна Аілінчій, яка  ознайомила слухачів із програмою підготовки та нагадала про можливість дистанційного спілкування.

Розпочав підготовку викладач кафедри історії та культури української мови Чернівецького національного університету  ім. Ю. Федьковича, кандидат філологічних наук  Ігор Грималовський, який допоміг секретарям судового засідання удосконалили знання з етикету ділової мови, детально ознайомив зі змінами та доповненнями українського правопису та мовними засобами офіційно-ділового стилю.

Заступниця керівника апарату Хмельницького окружного адміністративного суду  Олена Розумняк зосередила увагу слухачів на вимогах до посвідчення копій судових документів та судових рішень і нагадала про дотримання вимог Типової інструкції про порядок ведення обліку, зберігання, використання, знищення документів та інших матеріальних носіїв інформації, що містять службову інформацію. 

Під час лекції судді-викладача, секретаря судової палати з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення Чернівецького апеляційного суду Онуфрія Колотила слухачі ознайомляться з першочерговими заходами органів державної влади в реалізації Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”.

Цікавими та змістовними для секретарів судового засідання будуть заняття судді Першотравневого районного суду  м. Чернівців Аліни Федіної, яка зосередить увагу на аспектах підготовчої частини судового засідання, а також  на процесуальних вимогах до ведення протоколу судового засідання.

Пізнавальною буде інтерактивна лекція судді Першотравневого районного суду   м. Чернівців Євгена Нестренка щодо процесуальних засад діяльності секретарів судового засідання, участі секретаря судового засідання в підготовці справи до судового розгляду.

Окрім того, у ході підготовки слухачі вивчать питання:

Порядок роботи з документами, що містять конфіденційну інформацію, яка знаходиться у володінні держави;

Закон України “Про звернення громадян” при розгляді його скарги Контроль за дотриманням законодавства про звернення громадян;

Правовий статус осіб з обмеженими можливостями. Загальні поняття про людей з інвалідністю та інвалідність;

Закон України “Про виконавче провадження” та ін.

Під час підготовки слухачі удосконалять свої знання та практичні навички, необхідні для професійного виконання своїх посадових обов’язків, обміняються досвідом, отримають відповіді на актуальні питання та корисні практичні поради від викладачів.