Національна школа суддів України

Процесуальний статус ветеранів АТО/ООС

28 грудня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних судів та апеляційних судів семінар “Судова практика розгляду кримінальних проваджень, учасниками яких є ветерани АТО/ООС”. 

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України у співпраці із Громадською організацією “Всеукраїнська асоціація жінок-суддів”, Представництвом проєкту “Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні” та Представництвом в Україні Фонду Академія Фольке Бернадотта.

Відкриваючи семінар, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна привітала учасників та представила запрошених викладачів-тренерів. Очільниця відділення звернула увагу, що у зв’язку із активними воєнними діями кількість ветеранів стрімко зростає  і суддям важливо знати наявну судову практику у цій категорії справ.

У своєму вступному слові суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, президентка ГО “Всеукраїнська асоціація жінок-суддів” Надія Стефанів коротко розповіла про співпрацю із Представництвом в Україні Фонду Академія Фольке Бернадотта, ідею виникнення семінару, а також подякувала усім залученим розробникам та викладачам за їх внесок в опрацювання цієї теми.

До проведення заходу було також залучено суддю Сихівського районного суду м. Львова Ольгу Бойко; суддю Стрийського міськрайонного суду Львівської області Вікторію Бучківську та головну психологиню Громадської організації “Центр “Жіночі перспективи” Світлану Бєляєву.

З метою поглиблення знань суддів щодо практики розгляду кримінальних проваджень, учасниками яких є ветерани АТО/ООС, слухачі разом із викладачами детально обговорювали та аналізували судові рішення у цій категорії справ.

Серед тем, що виносились на розгляд були:

-          Загальна характеристика  кримінальних проваджень, учасниками яких є ветерани АТО/ООС та основні показники щодо розгляду кримінальних проваджень вказаної категорії;

-          Призначення покарання обвинуваченим та аналіз видів покарання, призначених судом із врахуванням даних про особу обвинуваченого (учасника/ветерана АТО/ООС);

-          Розгляд цивільних позовів та стягнення процесуальних витрат;

-          Особливості комунікації з учасниками бойових дій;

-          Процесуальний статус учасників/ветеранів АТО/ООС у кримінальному провадженні;

-          Правова кваліфікація дій обвинувачених та забезпечення дотримання їх процесуальних прав;

-          Аналіз апеляційного та касаційного перегляду судових рішень у таких кримінальних провадженнях.

Для повного та різностороннього опрацювання проблематики такої категорії справ, слухачам, які попередньо були розділені на групи, пропонувалось до вирішення практичне завдання із подальшим його обговоренням. Під час усього заходу викладачами виділявся час для запитань учасників та проведення модерованих дискусій.