Національна школа суддів України

Процесуальний строк, як складова принципу правової визначеності

7 грудня 2021 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних судів апробацію тренінгу “Процесуальний строк, як складова принципу правової визначеності”.

Начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Олена Умнова відкрила апробацію тренінгу, зокрема ознайомила учасників з метою і цілями заходу, представила фаховий склад викладачів (тренерів) та закликала до активної участі в обговореннях.

Онлайновий тренінг провели судді Людмила Макаренко, Ярослав Пересунько, Валентина Маліновська, Максим Ходаківський та провідна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Ольга Прудка.

У ході онлайн–тренінгу було розглянуто особливості забезпечення учасникам судового розгляду справи строків, достатніх для вчинення процесуальних дій, та забезпечення виконання завдань цивільного судочинства; розмежування строків, які встановлюються законом, від строків, які встановлюються судом; обчислення процесуальних строків, визначення початку їх перебігу і закінчення, правових підстав для їх зупинення та застосування правових наслідків у разі їх пропуску, дослідження причин пропуску процесуального строку, виокремлення поважних причин пропуску цих строків від безпідставних, визначення підстав для поновлення/продовження процесуальних строків.

Судді взяли участь у експрес–опитуванні. У ході жвавих обговорень вони ставили питання та отримували на них фахові відповіді, брали активну участь у  “штурмах мозку” та виконували практичні завдання, розміщені на платформі дистанційної підготовки.