Національна школа суддів України

Провадження на підставі угод

30 травня 2018 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням та відділом підготовки суддів Національної школи суддів України спільно з Апеляційним судом Дніпропетровської області проведено для суддів місцевих загальних та апеляційних судів Дніпропетровської, Донецької, Кіровоградської, Запорізької та Полтавської областей семінар на тему: “Провадження на підставі угод”.

Вітальними словами семінар відкрив заступник начальника відділу забезпечення діяльності ректорату Національної школи суддів України – радник, суддя у відставці, кандидат юридичних наук Володимир Поплавський, який ознайомив із програмою заходу та представив викладачів.

Семінар провели суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області Андрій Мазниця, судді Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ганна Бондаренко та Альона Твердохліб, суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці, доцент кафедри кримінально-правових дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Сергій Риб’янець.

У ході семінару було розглянуто загально-правові засади реформування кримінального провадження на підставі угод, а також проблеми законодавчого вдосконалення кримінального провадження на підставі угод.

Корисним для практичного використання було обговорення етапів кримінального провадження на підставі угод про визнання винуватості і про примирення. Викладачі зосередили увагу суддів на особливостях укладення та підставах оскарження угоди в кримінальному провадженні.

Андрій Мазниця обговорив з учасниками семінару судову практику та практичні ситуації, які можливі для використання щодо сталої судової практики на підставі правових позиції ВССУ та Верховного Суду.

У межах семінару судді прослухали інтерактивні лекції з використанням презентацій, взяли участь в обговоренні судової практики при розгляді справ цієї категорії.

Роботу було побудовано на якомога активнішій участі учасників, тому окрім обговорення, обміну досвідом викладачі запропонували закріпити отримані знання та навички під час виконання практичних ситуативних завдань.

Наприкінці семінару кожен суддя-учасник визначив для себе найефективніші правові механізми застосування у кримінальному провадженні на підставі угод, які можна впровадити та ефективно використовувати при відправленні правосуддя.

Після закінчення заходу, з метою зворотного зв’язку, було проведено анкетне опитування учасників семінару та вручення Сертифікатів Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.