Національна школа суддів України

Проведено тренінг з судового контролю за реалізацією адміністративними органами дискреційних повноважень для суддів адміністративних судів

19 вересня 2024 року в місті Києві Національна школа суддів України у співпраці з Проектом ЄС «Право-Justice» провели тренінг «Судовий контроль за реалізацією адміністративними органами дискреційних повноважень» для суддів адміністративних судів

Тренінг відкрила та надалі модерувала начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України  у відставці, Любов Гончар, яка під час відкриття тренінгу окреслила його мету та завдання, зосередила увагу на важливості проведення такого заходу для суддів.

Керівниця компоненту з виконання судових рішень та захисту прав власності  Проєкту ЄС «Право-Justice» Ірина Жаронкіна,  також виступила з вітальним словом, у якому підкреслила ефективність співпраці з Національною школою суддів України у проведенні навчальних заходів для суддів, оскільки ця тематика залишається одним із пріоритетних напрямів спільної роботи.

Для проведення тренінгу було запрошено фахову команду викладачів (тренерів): Віталія Уркевича, секретаря Великої Палати Верховного Суду, д.ю.н., професора, члена-кореспондента Національної академії правових наук України,  Олену Губську та Володимира Бевзенка, суддів Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, Дмитра Лук’янця, доктора юридичних наук, професора кафедри державно-правових дисциплін Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, члена науково-консультаційної ради при Верховному Суді, члена науково-консультаційної ради при голові Верховної Ради України, Віргіліюса   Валанчюса, головного міжнародного експерта Проекту ЄС «Право-Justice», суддю Суду справедливості Європейського Союзу (2016-2023), Артура Савченка, суддю Дніпропетровського окружного адміністративного суду.

Тренінг проходив з використанням інтерактивних методик навчання суддів, модерованих дискусій та виконанням практичних завдань.

Учасники та учасниці тренінгу мали можливість ознайомитися з мінілекціями, попрацювати в малих групах над практичними завданнями та перевірити себе під час вхідного і вихідного експрес-опитування. Під час навчання було опрацьовано такі теми:

– Поняття дискреції. Дискреційні повноваження в управлінській діяльності: поняття, види;

– Загальні засади судового контролю за дискреційними повноваженнями;

– Судовий контроль за реалізацією адміністративними органами дискреційних повноважень у відносинах публічної служби;

– Судовий контроль у будівельній галузі;

– Прецедентне право Суду справедливості ЄС щодо сфери судового контролю:

– Судовий контроль за реалізацією адміністративними органами дискреційних повноважень у соціальних відносинах;

–  Юрисдикційність спорів за участю адміністративного органу.

По закінченню навчання учасники та учасниці отримали сертифікати Національної школи суддів України.