Національна школа суддів України

Пройдено екватор програми підготовки суддів ВАКС

23 лютого 2022 року завершився третій день підготовки суддів Вищого антикорупційного суду, який проводився Національною школою суддів України у співпраці з Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу в України, проєктами Ради Європи “Активізація заходів із протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні”, ОБСЄ “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” та Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва.     

Роботу чергового навчального дня модерували начальниця відділу міжнародного співробітництва Тетяна Пустовойтова та викладачка відділу підготовки викладачів (тренерів) Ольга Короткова.

Протягом занять судді мали змогу прослухати презентації і поспілкуватися на відповідну важливу та актуальну тематику з  визнаними українськими та європейськими фахівцями.

У ході першої сесії експерти висвітлили цікавий та корисний матеріал, відповідали на запитання суддів ВАКС, а також залучили слухачів та слухачок до активного обговорення таких важливих питань:

–  Оксана Монастирська, експерт з комунікацій, щодо посилення довіри суспільства до суду через ефективні комунікації;

– Робін Селерс, міжнародний експерт Ради Європи з Великої Британії, який добре знайомий з українським законодавством, щодо теоретичних та практичних аспектів застосування положень статті 209 КК України;

– Василь Бородій, суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, щодо забезпечення єдності судової практики у справах про корупційні кримінальні правопорушення.

Основна увага суддів упродовж другої сесії була сконцентрована на розгляді таких питань:

– Назар Кульчицький, партнер АО “Василь Кісіль і Партнери”, Урядовий Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини (2012–2013), зосередився на питаннях застосування практики Європейського суду з прав людини у кримінальному процесі;

– Вальтер Зельтер, Генеральний прокурор у відставці з Федеративної республіки Німеччини – на темі “Викривачі корупції: значення, захист, збір та розгляд доказів під час досудового розслідування та в судовому провадженні. Міжнародний  досвід”;

– Тетяна Фулей, начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України – на питаннях гендерної компетентності судді.

Проведене навчання продемонструвало жваву зацікавленість суддів з обговорюваних питань, які пов’язані з їх повсякденною професійною діяльністю.

Повний текст програми тижневої підготовки можна переглянути за посиланням.