Національна школа суддів України

Психологічна діагностика в судовій сфері із застосуванням поліграфа

29 січня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України провела тренінг для працівників апаратів судів на тему: “Поліграф і психологічна діагностика. Сучасні методи оцінки достовірності повідомленої інформації”.

Відкриваючи захід, начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Віктор Лисак наголосив, що подібний тренінг із такої тематики для працівників апаратів судів Національна школа суддів України проводить уперше. Тема тренінгу цікава і незвична для наших слухачів, але, у той же час, вона стрімко набуває актуальності, особливо серед державних службовців.

Тренер заходу – головний редактор наукового видання “Судово-психологічна експертиза. Застосування поліграфа та спеціальних знань в юридичній практиці”, кандидат психологічних наук, доцент, експерт-психолог Олег Назаров.

Розпочато тренінг з інтерактивної лекції з використанням презентації Power Point, на якій учасники ознайомилися з професійними засадами психологічної діагностики в суддівській сфері. Присутні мали можливість побачити поліграф у дії, протестувати його можливості на собі та отримати коментарі від тренера за результатами проведеного тестування.

Олег Назаров детально зупинився на особливостях психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа, зокрема, на нормативних засадах його використання, на наукових дослідженнях, що підтверджують його ефективність, на вимогах, що ставляться як до самого приладу, так і до фахівця, який проводить діагностику. Під час цього модуля учасникам було запропоновано до виконання ситуативні задачі в малих групах з подальшим обговоренням результатів.

Також тренер поділився з учасниками навичками розпізнавання обману за допомогою психологічних ознак та надав практичні рекомендації щодо розпізнавання брехні на підставі поведінкових сигналів, міміки та жестів. Ці навички слухачі закріпили за допомогою виконання ситуативних задач.

На завершення тренінгу присутні обмінялися своїми думками та баченнями перспектив розвитку поліграфічного дослідження в судовій сфері й отримали відповіді на свої запитання від досвідченого фахівця.