Національна школа суддів України

Апробація тренінгу з психологічних особливостей спілкування з учасниками судового процесу, які мають досвід психотравмуючого впливу

26 січня 2021 року в Національній школі суддів України відбулася апробація тренінгу “Психологічні особливості спілкування з учасниками судового процесу, які мають досвід психотравмуючого впливу” в рамках підготовки суддів місцевих загальних судів.

Тренінг проводили психологи та судді-тренери НШСУ, які також працювали над розробленням даного курсу: заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Андрій Маслюк, психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Анжеліка Фарафонова, судді Валерія Бабко, Лілія Карабак, Тетяна Чумаченко. Тренінгом модерувала директорка курсу, начальниця відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Ганна Савченко.

Метою тренінгу було набуття суддями знань щодо сутності та особливостей проблеми психологічної травматизації, набуття додаткових практичних навичок щодо екологічної взаємодії з учасниками судового процесу, які мають досвід психотравмуючого впливу, в тому числі для самих суддів. Особливий акцент було зроблено на усвідомленому сприйнятті психологічного змісту ситуації з метою адекватного вибору власної комунікативної поведінки та шляхів реалізації обраного варіанту взаємодії з цією вразливою категорією осіб.

Важливим також було отримання якісного зворотного зв’язку від учасників тренінгу “Психологічні особливості спілкування з учасниками судового процесу, які мають досвід психотравмуючого впливу”. Активність та вмотивованість учасників засвідчили про актуальність та важливість даної проблеми в роботі суддів.