Національна школа суддів України

Психологічні особливості спілкування з учасниками судового процесу, які мають досвід психотравмуючого впливу

2 грудня 2021 року в Національній школі суддів України відбувся онлайн-тренінг для тренерів “Психологічні особливості спілкування з учасниками судового процесу, які мають досвід психотравмуючого впливу”.

На важливості розуміння сутності питань травматизації особистості та їх актуальності в сучасному суспільстві наголосила на початку тренінгу  Ганна Савченко, директорка курсу, начальниця відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки судді.

До тренерської команди ввійшли судді Валерія Бабко, Лілія Карабак та Тетяна Чумаченко, працівники Національної школи суддів України Андрій Маслюк та Анжеліка Фарафонова, які не тільки вдало презентували теоретичні матеріали тренінгу з психології, а й висвітлили важливі практичні питання, пов’язані з судовою практикою ЄСПЛ.

В ході тренінгу відбувалася жвава дискусія, яка була спрямована на побудову комунікації суддів в залі судового засідання з учасниками, які зазнали психотравматизації, питання пов’язані з особливостями перебігу травми, а саме: зміни уваги, сприйняття, памяті. Акцент зроблено на проблемі ретравматизації. Під час гострих реакцій людина переживає складні  психоемоційні афекти або перебуває в стані ступору. Ступорні реакції  призводять до більш небезпечних наслідків, оскільки формують більш віддалений відгук у вигляді психосоматики або розладів. Учасникам тренінгу були надані важливі рекомендації щодо правил поведінки з учасниками, які зазнали травми.