Національна школа суддів України

Психологічні та інтелектуальні аспекти розгляду кримінальних проваджень щодо неповнолітніх

30 січня 2019 року в Одеському регіональному відділенні для дванадцятої групи слухачів і слухачок спеціальної підготовки суддя Олег Крижановський та адвокат Катерина Кармазіна проводили тренінг “Особливі порядки судового розгляду. Кримінальне провадження щодо неповнолітніх”.

У ході тренінгу тренери детально розглянули з кандидатами та кандидатками на посади суддів особливості кримінальної відповідальності осіб, які не досягли вісімнадцяти років і вчинили кримінальне правопорушення, зважаючи на психологічні та інтелектуальні відмінності неповнолітніх.

Опрацювання такої психологічно нелегкої теми Катерина Кармазіна почала з з презентації у форматі PowerPoint й опитування за допомогою електронної системи клікерів стосовно міжнародних стандартів у сфері кримінальних проваджень щодо неповнолітніх.

Олег Крижановський детально опрацював з майбутніми суддями особливості здійснення кримінальних проваджень щодо неповнолітніх, особливості складання досудової доповіді, види покарань, які можуть бути застосовані судом до неповнолітніх, та підстави звільнення від кримінальної відповідальності, установлені для неповнолітніх.

Особливу увагу тренери звертали на заходи, що можуть зробити правосуддя більш дружнім до дитини, на застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру, наголошували на принципі ефективної участі неповнолітнього обвинуваченого у кримінальному провадженні.

Таке рішення є  необхідним для виправлення та перевиховання неповнолітнього.