Національна школа суддів України

Публічна служба: виклики та перспективи

12 травня  2017 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України  проводить семінар для суддів адміністративних судів на тему:  “Особливості розгляду адміністративних спорів з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження та звільнення”.

У семінарі беруть участь судді адміністративних судів різних регіонів України. Широке суддівське представництво стало можливим завдяки запровадженню Національною школою суддів України системи електронної реєстрації на навчальні заходи, передбачені Календарним планом періодичного навчання суддів з метою підвищення рівня кваліфікації.

З вітальними словами  до присутніх звернулись директор регіонального відділення Валентина Коржик та заступник голови Харківського апеляційного адміністративного суду Андрій Григоров.  Валентина Коржик щиро подякувала суддям за зацікавленість навчальними заходами, що проводить регіональне  відділення, та підкреслила практичну спрямованість семінару.

На заході присутній директор Дніпропетровського регіонального відділення Національної школи суддів Володимир Поплавський. Звертаючись до учасників семінару, Володимир Поплавський указав на надзвичайно актуальну тематику заходу та зацікавленість у обміні досвідом з організації та проведення аналогічних семінарів в інших регіональних відділеннях.  

Першу сесію семінару присвячено методиці розгляду окремих категорій адміністративних спорів, пов’язаних із публічною службою, а також проблемним питанням, що виникають у правозастосовній практиці. Виступи суддів Харківського апеляційного адміністративного суду Михайла Гуцала, Ольги Сиренко, Андрія Григорова, Лариси Мельникової та судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Сергія Уханенко присвячені питанням прийняття на публічну службу, проходженню та звільненню зі служби в органах внутрішніх справ, прокуратури, інших державних органах.

Під час другої сесії семінару увазі суддів представлено аналіз нормативного регулювання  особливостей  професійної діяльності суддів, гарантій їх незалежності та соціального захисту. Суддя Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Сергій Уханенко та суддя  Харківського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України Людмила Волкова  модерують дискусію щодо міжнародних стандартів правового статусу судді та практики Європейського суду з прав людини у справах за зверненнями суддів. Учасники семінару візьмуть участь у розгляді модельної  справи  “Суддя звернувся до суду”.

Свої враження від участі у семінарі та побажання щодо тематики наступних заходів учасники семінару матимуть  змогу висловити, заповнивши анкету зворотного зв’язку задля удосконалення системи суддівської освіти в Національній школі суддів України.