Національна школа суддів України

Публічна служба: особливості розгляду судових спорів

4 квітня 2019 року в Харківському регіональному відділенні для слухачів і слухачок спеціальної підготовки проведено тренінг щодо особливостей розгляду спорів, пов’язаних із проходженням публічної служби.

Викладачі Михайло Гуцал та Ольга Сіренко здійснили загальний огляд законодавства, яким регулюються питання публічної служби, детально проаналізували практику Європейського суду з прав людини, зосередились на соціальному контексті розгляду цієї категорії адміністративних спорів.

Продемонстрований на початку тренінгу відеосюжет налаштував аудиторію на тематику тренінгу, а мозковий штурм, проведений після перегляду відео, дозволив віднайти відповіді на питання щодо нормативного регулювання правовідносин, які виникли між персонажами сюжету.

Кандидати та кандидатки на суддівські мантії впродовж тренінгу опанували поняття та види публічної служби, предметну та територіальну підсудність адміністративних справ цієї категорії, особливості справляння судового збору тощо.

Викладачі–тренери окремо висвітлили такі види спорів за юридичними фактами, як спори, пов’язані з прийомом, проходженням, звільненням з публічної служби.

Розглядаючи особливості нормативного регулювання прийому на публічну службу, майбутні служителі Феміди дізнались про гарантії рівного доступу до державної служби, різновиди процедур вступу на публічну службу та типові спори з цього приводу.

Жвавий інтерес слухацької аудиторії викликала тема проходження публічної служби та особливості мілітаризованої служби. У ході вирішення індивідуальних завдань були опрацьовані положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ, порядок накладання дисциплінарних стягнень, їх виконання та зняття.

Відповіді кандидатів і кандидаток на запитання індивідуального експрес опитування за допомогою електронної системи клікерів, їх чітка аргументація та вмотивованість підтвердили готовність майбутніх суддів до вирішення спорів такої категорії.