Національна школа суддів України

Реалізація європейської ініціативи з розвитку модельних судів

17 лютого 2021 року в місті Києві в межах проєкту Європейського Союзу “Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні” (“Право-Justice”) відбулося офлайн/онлайн засідання Проєктної ради Ініціативи “Модельні Суди”, присвячене обговоренню поточного стану реалізації зазначеної ініціативи в Україні та перспектив її розширення у 2021–2022 роках.

Роботу засідання розпочали голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, тимчасово виконуюча обов’язки голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна, проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок та Голова Служби судової охорони Валерій Бондар. Модерувала на засіданні головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Адамська-Галлант.

Володимир Мазурок зазначив, що Національна школа суддів України підтримує та бере активну участь у впровадженні Ініціативи “Модельні Суди” в Україні. Так, у межах цієї ініціативи НШСУ, зокрема, провела семінари у Львові для голів й керівників апаратів судів “Модельні рішення для судів” та у Харкові для суддів і керівників апаратів судів “Впровадження модельних рішень у судах у відповідності із кращими європейськими практиками”. Працівники Школи взяли участь у міжнародно-практичній конференції “Модельні рішення для судів: кращі міжнародні та українські практики”, а також регулярно долучалися до вебінарів щодо особистої безпеки суддів і працівників апаратів судів, судової безпеки в умовах порушення громадського порядку, який проводився Проєктом ЄС “Право-Justice” спільно зі Службою судової охорони.

Водночас проректор відмітив, що для підготовки суддів та працівників апарату Національна школа суддів України регулярно використовує навчальні посібники та фахові дослідження, які були розроблені в межах Ініціативи “Модельні Суди”. Сьогодні розробляється тренінг “Забезпечення особистої безпеки суддів і членів їхніх сімей, працівників апаратів судів. Громадська безпека”, який частково складатиметься з матеріалів посібників, підготовлених за сприяння Ініціативи “Модельні Суди”.

У ході засідання його учасники та учасниці детально обговорили ключові питання щодо загального прогресу реалізації Ініціативи “Модельні Суди”, який передбачає покращення обслуговування клієнтів і надання судових послуг, підвищення якості роботи із вразливими групами населення, які звертаються до суду, впровадження волонтерських сервісів в судах, підвищення безпеки суддів, працівників апарату, відвідувачів суду та максимальна реалізація потенціалу співробітників Служби судової охорони, а також упровадження інших сучасних управлінських ініціатив та уніфікацію стандартів обслуговування клієнтів і судового адміністрування за прикладом сучасних практик європейських країн.

Окремо експерти Проєкту ЄС “Право-Justice” презентували нову фазу Ініціативи “Модельні Суди” на найближчі роки та спеціальну заохочувальну нагороду для найактивніших українських судів – “Модельний суд року”.

В обговоренні Ініціативи “Модельні суди” взяли участь представники Комітету Верховної Ради України  з питань правової політики, Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації України, Ради суддів України, Національної школи суддів України, Консультативної місії Європейського Союзу, Представництва Європейського Союзу в Україні, голови 6 модельних українських судів, міжнародні та національні експерти Проєкту ЄС “Право-Justice”.