Національна школа суддів України

Реалізація принципу незалежності судової системи

З 19 по 23 жовтня 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підвищення кваліфікації помічників суддів і консультантів місцевих загальних (окружних), апеляційних судів та Вищого антикорупційного суду в онлайн режимі.

Начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Віктор Лисак відкрив захід вітальними словами, представив викладачів та  ознайомив учасників із темами, включеними до програми підготовки.

Суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко ознайомить помічників суддів зі стандартами написання мотивованих та якісних проектів судових рішень, обговорить питання доказів і доказування у цивільному судочинстві а також поділиться знаннями та корисними порадами щодо ефективного управління часом у діяльності помічника судді, принципами планування та оптимального використання робочого часу.

Про сучасні правила функціонування ефективної команди: суддя, помічник судді, секретар судового засідання слухачі дізнаються з виступу судді Шевченківського районного суду міста Запоріжжя Лілії Карабак. Викладач надасть дієві поради з побудови внутрішньої комунікації та командного менеджменту, ефективного делегування повноважень при дотриманні принципу розподілу функцій та посадових обов’язків.

Професор кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат юридичних наук, доцент Ростислав Марчук ознайомить учасників підготовки із загальними засадами антикорупційної політики та актуальними питаннями запобігання  корупції, детально зупиниться на особливостях фінансового контролю і правового регулювання конфлікту інтересів у сфері правосуддя.

Науковий консультант судді Конституційного Суду України, кандидат юридичних наук Макар Марчук висвітлить проблемні питання різних форм впливу на суд, в тому числі позапроцесуального характеру (через SMS повідомлення, публікації у соцмережах, заяви та скарги до правоохоронних органів), приділить окрему увагу шляхам реалізації принципу незалежності судової системи та відповідальності за порушення такого принципу.

 Про нові стандарти судово-процесуального документування, особливості та зміни в Українському правописі слухачам розповість головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук, доцент Оксана Кабиш.

Керування стресом, як протидія професійному вигоранню та психологічні особливості комунікативної компетенції стануть темою доповіді психолога відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Анжеліки Фарафонової. Викладач надасть практичні поради щодо опанування працівниками суду технік безконфліктного спілкування та керування конфліктом та розвитку навичок саморегуляції.

На завершення підготовки слухачі зможуть задати викладачам актуальні питання, отримати на них відповіді та поділитися у чаті враженнями від проведених занять.