Національна школа суддів України

Реалізація засад змагальності сторін у кримінальному процесі

1 червня  2018 року в  місті Чернівцях  місцевим  регіональним відділенням Національної школи суддів України з метою підвищення рівня кваліфікації суддів місцевих загальних судів проведено всеукраїнський  семінар  на тему: “Проблемні питання змагальності у кримінальному судочинстві.

Відкриваючи  захід, директор Чернівецького регіонального відділення, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України, суддя у відставці  Анатолій Огородник  ознайомив слухачів  з метою та регламентом семінару.

Вітальною промовою до учасників семінару звернувся суддя, секретар судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Чернівецької області   Онуфрій Колотило, який  зосередив увагу на  актуальності теми заходу.

У семінарі взяли участь судді Запорізької, Рівненської, Хмельницької, Сумської, Миколаївської, Тернопільської,  Полтавської та інших областей України.

Провели семінар суддя  Апеляційного суду Чернівецької області    Галина Станковська,  суддя Першотравневого районного суду м. Чернівців, кандидат юридичних наук Лариса Стоцька, завідувачка кафедри кримінального процесу Івано-Франківського юридичного інституту Національного університету “Одеська юридична академія”, кандидат юридичних наук, доцент   Галина Крет та доцент кафедри кримінальної юстиції Чернівецького юридичного інституту Національного університету “Одеська юридична академія”, кандидат юридичних наук Сергій Ковальчук. 

Розпочала захід Галина Станковська, яка звернула увагу  суддів на правове регулювання засад змагальності сторін у Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та її висвітлення у практиці Європейського суду з прав людини.

На розгляді питань щодо реалізації  прокурором засади змагальності в кримінальному  судовому процесі детально зупинилась  Галина Крет.

Сергій Ковальчук  залучив суддів до обговорення  принципів змагальності відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України та його реалізації на стадіях судового розгляду, а також розповів про вплив змагальності на забезпечення загальних умов судового розгляду кримінальних справ.

Питання щодо процесуальних прав та обов’язків учасників кримінального провадження розглянула Лариса Стоцька.

Після закінчення заходу судді поділилися враженнями та висловили свої побажання і пропозиції.