Національна школа суддів України

Реальна судова практика - ґрунт курсу “Права людини і верховенство права”

9 липня 2014 року в Національній школі суддів України відбулася робоча зустріч з представниками проекту USAID “Справедливе правосуддя”. На зустрічі були присутні проректор Наталія Шукліна, керівники відділів Тетяна ПустовойтоваТетяна Фулей, Ольга Подоляк, Олександр Іщенко.  Проект представляли заступник керівника Наталія Петрова, радник з юридичних питань Ірина Зарецька та професор, суддя Конституційного Суду України у відставці Микола Козюбра.

У ході зустрічі представники проекту розповіли про хід реалізації ґрантового проекту з доопрацювання навчальних курсів “Права людини і верховенство права” для суддів та кандидатів на посади суддів. Професор Микола Козюбра наголосив, що основою майбутнього курсу будуть як теоретичні знання щодо принципів верховенства права, так і методичні матеріали, які допоможуть суддям у застосуванні цих принципів. Джерелом для цих навчальних матеріалів стала існуюча судова практика – тобто, судові рішення, в яких так чи інакше судді зверталися до принципу верховенства права.

Напрацювання проекту щодо змісту, методики та методології викладання курсу “Права людини і верховенство права”, доопрацьовані в робочому порядку з урахуванням пропозицій та зауважень Національної школи суддів України будуть якісно відрізнятись від попередніх курсів на цю ж тематику та стануть у нагоді при підготовці як викладачів, так і  суддів та кандидатів на посаду судді.

У ході зустрічі було також обговорено питання щодо проведення анкетування з приводу ставлення та визначення рівня обізнаності суддів з принципами верховенства права, подальшого узагальнення результатів анкетування. Крім того, обговорювались особливості відбору  потенційних тренерів, яких будуть навчати методиці  викладання курсу “Права людини і верховенство права”.