Національна школа суддів України

Речові права та процесуальні аспекти їх захисту

2–6 березня 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку помічників суддів місцевих та апеляційних господарських судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Києва.

Вітальною промовою підготовку відкрив начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Віктор Лисак.

На початку підготовки учасники разом із психологом відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України  Анжелікою Фарафоновою обговорять психологічні особливості комунікативної компетенції працівників апаратів судів та зможуть опанувати техніки безконфліктного спілкування і методики керування конфліктом.

Надзвичайно актуальними будуть інтерактивні заняття головного наукового співробітника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Оксани Кабиш з мистецтва правового письма та процесуального документування. Основну увагу викладач приділить стандартам судово-процесуального документування.

Суддя господарського суду Чернігівської області Марія Демідова зосередить увагу на актуальних питаннях забезпечення зобов’язань у господарському процесі, зокрема на основних, найбільш поширених способах такого забезпечення.

Суддя господарського суду Тернопільської області Володимир Гевко проведе тренінг щодо особливостей розгляду корпоративних спорів та новел корпоративного законодавства. У ході навчання помічники суддів розглянуть основні моменти визначення поняття корпоративних спорів, ознаки та їх види, проблемні питання підвідомчості та підсудності справ, що виникають із корпоративних відносин. Учасники детально ознайомляться з особливостями розгляду окремих категорій корпоративних спорів, виконають практичне завдання в малих групах та вирішать ситуативні задачі щодо віднесення спорів до корпоративних і визначення їх підвідомчості судам.

Про новели в господарському судочинстві, договірні правовідносини господарського права, застосування норм земельного законодавства при вирішенні спорів у господарських судах та про особливості розгляду господарських справ, що виникають із  договорів оренди землі слухачі дізнаються з виступу начальника управління забезпечення роботи судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності секретаріату Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду  Лесі Зуєвич.

Суддя господарського суду міста Києва Тетяна Васильченко ознайомить зі судовою практикою з розмежування справ господарської та адміністративної юрисдикцій, висвітлить актуальні питання речово-правових способів захисту права власності через процесуальні механізми. Окрему увагу викладач приділить питанням розгляду спорів про відшкодування шкоди, завданої незаконними діями органів державної влади.

Учасники підготовки матимуть можливість подискутувати з викладачами, проявити себе у вирішенні ситуативних завдань та отримати відповіді на актуальні для них запитання.