Національна школа суддів України

Регулярне оцінювання суддів: порядок і методологія його проведення

25 лютого 2019 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у засіданні Ради суддів України.

На порядок денний було, зокрема, винесено питання про затвердження консультативного висновку Ради суддів України щодо проекту Порядку і методології оцінювання та самооцінювання судді.

Ректор відмітив, що починаючи із 2015 року Національна школа суддів України бере активну участь у підготовці проекту Порядку і методології регулярного оцінювання та самооцінювання судді.

Загалом схвально оцінюючи проект Порядку, винесений на обговорення Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, ректор звернув увагу на ряд концептуальних зауважень та пропозицій до нього.

Так, проектом пропонується використовувати для проведення регулярного оцінювання методологію кваліфікаційного оцінювання. Однак, у двох видів оцінювання законодавчо визначена різна мета. Метою регулярного оцінювання є виявлення індивідуальних потреб судді щодо вдосконалення, стимулювання його до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання, в свою чергу метою  кваліфікаційного оцінювання є визначення здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді .У зв'язку з цим, критерії регулярного оцінювання не можуть повністю співпадати із критеріями кваліфікаційного оцінювання. До прикладу критерій доброчесності, за яким пропонується оцінювати суддів - колег, взагалі не застосовний до регулярного оцінювання.

Микола Оніщук також звернув увагу на окремі аспекти видів регулярного оцінювання, що потребують подальшого обговорення. Ним було відзначено, що оцінювання суддями своїх колег за графіком, встановленим головою суду, може нести  загрозу незалежності судді. З огляду на мету регулярного оцінювання, вказаний вид оцінювання має ґрунтуватися на вільному волевиявленні суддів - колег.

Також було підкреслено, що оцінювання громадськими організаціями має ґрунтуватися на ліберальних засадах без надмірного регулювання процесу оцінювання шляхом обмеження видів громадських об'єднань, що можуть брати участь у оцінюванні та процедури їх доступу до судових засідань.

За результатами обговорення орган суддівського самоврядування ухвалив рішення, яким рекомендував Вищій кваліфікаційній комісії суддів України створити групу для доопрацювання проекту Порядку і методології оцінювання та самооцінювання судді. До складу такої групи мають увійти члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, члени Ради суддів України, представники Національної школи суддів України та інші заінтересовані особи.