Національна школа суддів України

Рекомендації для інституційного розвитку

17 липня 2015 року в Національній школі суддів України відбулось обговорення практичних рекомендацій, які висловила міжнародний експерт, старший суддя Ізабель Томас Ґарсія.

Ректор Микола Оніщук у жовтні 2015 року її, як начальника відділу міжнародних і інституційних зв’язків Школи суддів Генеральної ради суддів Іспанії, запросив здійснити візит до України.

Протягом тижня були проведені зустрічі, на яких Ізабель Томас Ґарсія ознайомила українських колег із особливостями організації процесу підготовки кандидатів на посаду судді в Школі суддів Генеральної ради суддів Іспанії та з інтересом переглянула презентації про діяльність Національної школи суддів України, що представив проректор Володимир Мазурок.

Під час обговорення Програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Ізабель Томас Ґарсія схвалила проект і надала практичні рекомендації для підвищення ефективності спеціальної підготовки. Зазначений проект Програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді був направлений ще до її приїзду в Україну. Тому вона завчасно з ним ознайомилася та змогла внести свої пропозиції.

Ізабель Томас Ґарсія презентувала методичні рекомендації та методики викладання, які викликали в українських суддів–викладачів значний інтерес. Треба зауважити, що на зустріч, що була присвячена підготовці викладачів в іспанській школі суддів, були запрошені викладачі Національної школи суддів України та судді, які приймають активну участь у реалізації одного з основних завдань Національної школи суддів України – здійснення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді. У форматі діалогу українські викладачі обговорили з іспанською колегою особливості викладання майбутнім суддям, систему оцінювання та вказали на необхідність упровадження програм щодо психологічної адаптації до професії судді.

Працівники Національної школи суддів України ознайомилися з особливостями організації процесу підготовки та стажування в іспанських судах. Особливу увагу звернули на обговорення актуальних питань щодо організації навчальних візитів, які планується запровадити в спеціальній підготовці кандидатів на посаду судді з метою ознайомлення з правовою основою діяльності, завданнями та  функціями, структурою та організацією роботи органів досудового розслідування, адвокатських об’єднань, прокуратури, органів примусового виконання рішень судів, установ виконання покарань тощо.

Суддя Ізабель Томас Гарсія відзначила велику заінтересованість працівників Національної школи суддів України та суддів до досвіду іспанських колег і висловила побажання, щоб Національна школа суддів України стала найкращою в Європі.