Національна школа суддів України

Труднощі з імплементацією cтандартів суддівської незалежності

21 травня Верховний Суд України спільно з Проектом Ради Європи "Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні" організував круглий стіл "Європейські стандарти суддівської незалежності, ефективності та професіоналізму як складова судової реформи в Україні".


Учасниками круглого столу були представники судової, законодавчої та виконавчої гілки влади, представники міжнародних суддівських інституцій, європейські  та вітчизняні експерти.

Національну школу суддів представляли ректор Микола Оніщук та проректор з науково — дослідної роботи Наталія Шукліна.

Метою круглого столу було висвітлення ключових європейських стандартів функціонування судової влади та побудови судових систем, визначення шляхів наближення до них у ході реформування системи органів судової влади й судочинства в Україні, зокрема  через внесення змін до Конституції України.

У ході заходу європейські експерти проаналізували потреби та проблемні питання у сфері судової реформи в Україні, розповіли про стандарти для європейських судових систем щодо незалежності та ефективності судової влади.

Також було констатовано, що в Україні вже давно відомі євростандарти в судовій сфері, а нинішнє завдання влади сформувати вірний вектор руху і дій для того, щоб суд працював в інтересах громадян та для захисту їх прав.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук виступив на круглому столі з доповіддю "Реформи судової системи в Україні, спричинені європейськими стандартами, на сучасному етапі". В своєму виступі ректор відмітив, що реформи у сфері судоустрою України завжди були у пріоритеті для проектів міжнародної технічної допомоги та міжнародних інституцій і вже в силу цього в Україні добре відомі стандарти суддівської незалежності та ефективності. Інша справа, що існують труднощі з імплементацією цих стандартів у вітчизняне законодавство – підкреслив Микола Оніщук. Кроком у подоланні цих труднощів є підготовлений громадськими експертами в рамках реанімаційного пакету реформ законопроект про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", що розглядається в Мін’юсті. Ще одним важливим етапом у встановлені суддівської незалежності є запроваджена Законом «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» нова процедура призначення суддів на адміністративні посади, яка дозволить оздоровити судову систему -  наголосив ректор.

Разом з тим, ресурс законодавчих змін, направлених на вдосконалення системи судоустрою є обмеженим. Тому очевидною виглядає потреба змін до Конституції. Ректор висловив сподівання, що Національна школа суддів, як єдиний науково-дослідний центр в системі органів судової влади України буде залучена до конституційного процесу вдосконалення та забезпечення реальної суддівської незалежності.