Національна школа суддів України

Ректор НШСУ виступив на засіданні Пленуму Вищого адміністративного суду України

15 травня 2014 року відбулося засідання Пленуму Вищого адміністративного суду України. На порядок денний засідання Пленуму ВАСУ було винесено, зокрема,  обговорення законопроекту про внесення змін до Конституції України та питання правового регулювання відносин щодо реалізації права на мирні зібрання.

У засіданні Пленуму взяв участь  ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук. Ректор виступив в ході обговорення законопроекту про внесення змін до Конституції України. Зокрема, Микола Оніщук наголосив на необхідності подальших, в тому числі конституційних кроків щодо розвитку адміністративної юстиції, як самостійної (виокремленої) та паритетної галузі юстиції. Таке функціонування адміністративної юстиції має бути закріплене в Конституції.  Йдеться також про внесення відповідних змін до законодавства щодо закріплення порядку доступу до професії судді адміністративного суду, відмінного від порядку доступу до професії судді суду загальної юрисдикції. Порядок доступу до професії судді адміністративного суду має включати відповідні вікові та кваліфікаційні цензи – підкреслив ректор.

Микола Оніщук наголосив, що адміністративна юстиція має бути ефективним інструментом контролю з боку суспільства за діяльністю публічних інститутів влади та захисту інтересів, прав та свобод громадян. Ефективне функціонування адміністративної юстиції поряд із судами загальної юрисдикції та конституційної юстиції буде важливим кроком у розвитку системи правосуддя держави.

На завершення ректор відзначив необхідність посилення взаємодії і співпраці між Національною школою суддів України та Вищим адміністративним судом.