Національна школа суддів України

Результати підготовки рішення суду

5 червня 2018 року в місті Києві відбулось підведення підсумків проведення блоку ІІІ “Господарське судочинство” спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, які мають стаж роботи на посаді помічника судді щонайменше три роки, яку проводить Національна школа суддів України.

Програма цього блоку містила 8 тренінгів. Тренінги тривали з 10 до 17 травня 2018 року, а 19 травня проведено підсумковий контроль виконання практичного завдання (кейсу) за підсумками ІІІ блоку Програми, який полягав у підготовці проекту рішення на підставі матеріалів модельної господарської судової справи.

Підведення підсумків та обговорення результатів вивчення ІІІ блоку “Господарське судочинство” відбувалося з відеотрансляцією для слухачів і слухачок одночасно в чотирьох локаціях: містах Києві, Харкові, Львові та Одесі.

Обговорення результатів проведення занять із блоку господарського судочинства розпочав проректор Володимир Мазурок, який узагальнив хід проведення цієї частини спеціальної підготовки.

Координатор блоку Олександр Потильчак презентував інформацію за результатами аналізу анкетування слухачів за наслідками проведення ІІІ блоку Програми щодо актуальності, формату проведення, змістовної наповненості та практичної корисності тренінгу, а також рівня професіоналізму та підготовленості тренерів (викладачів) усіх 8 тренінгів.

Олексадр Потильчак провів також аналіз результатів підготовки проекту рішення суду першої інстанції в господарській справі.

Члени експертної групи Оксана Хотинська–Нор, Ірина Кондратова, Олена Коротун та Любов Гончар дали свої коментарі щодо якості проектів рішень, підготовлених майбутніми суддями, та висловили свої рекомендації з метою вдосконалення вмінь і навичок підготовки проектів процесуальних документів під час наступних підсумкових контролів, а також кваліфікаційного іспиту.

Доречно зазначити, що експертна група підготувала три модельні справи, з яких комп’ютерна програма згенеровала одну, якою стала господарська справа про продовження дії договору оренди землі.

Перевірку (у деперсоніфікованій формі)  практичного завдання, виконаного майбутніми суддями впродовж 10 днів здійснювали 24 члени експертної групи, які після проведення підсумкового контролю аналізували та оцінювали підготовлені проекти рішення суду.

Після підведення підсумків проведення занять з господарського судочинства, слухачі та слухачки продовжили вивчення кримінального судочинства та готуються з урахуванням попереднього досвіду до написання проектів рішень і здобутих знань, умінь та навичок, необхідних для виконання практичного завдання (кейсу) за підсумками блоку IV, що відбудеться 6 червня 2018 року.