Національна школа суддів України

Результати взаємодії з Радою Європи з питань захисту дітей від насильства

30 листопада 2021 року начальниця відділу міжнародного співробітництва Тетяна Пустовойтова взяла участь в заключній онлайн–конференції проєкту Ради Європи “Боротьба з насильством щодо дітей в Україні, фаза ІІ” (далі – Проєкт), присвяченій презентації досягнень Проєкту за період імплементації та підтвердження подальших намірів співпраці між Радою Європи і партнерами у сфері захисту прав дитини.

Метою конференції було обговорити поточні проблеми, з якими стикається Україна в галузі захисту дітей від насильства, зокрема сексуальної експлуатації та сексуального насильства над дітьми, а також подальші кроки щодо їх вирішення.

На початку заключної конференції менеджерами Проєкту було презентовано основні результати його реалізації у 2020–2021 роках.

Надалі робота проходила у сесійному форматі, у ході якого ключові міжнародні та національні експерти обговорили питання розширення можливостей для впровадження відповідних стандартів Ради Європи щодо запобігання і захисту дітей від насильства, у тому числі в цифровому середовищі, та підвищення спроможності фахівців, які працюють для дітей та разом з дітьми. Окрім цього, були представлені та розглянули звіти, інструменти, ресурси та освітні ініціативи, які були розроблені в межах Проєкту.

Відразу ж після фінальної конференції відбулося онлайн–засідання Наглядової ради Проєкту для підведення підсумків досягнутих результатів та визначення аспектів, в яких Рада Європи може підтримати Україну в боротьбі з насильством щодо дітей у майбутньому.

Під час засідання представники Проєкту представили прогрес у реалізації запланованих заходів щодо гармонізації законодавчої та політичної бази відповідно до стандартів Ради Європи, міжвідомчого співробітництва для боротьби з насильством щодо дітей, посилення спроможності фахівців задля реагування на випадки насильство щодо дітей і заохочення дружніх до дітей практик, а також стосовно підвищення обізнаності з озвучених питань та запобіганню виникнення подібних проявів насилля.

У другій частині роботи онлайн–засідання відбулася відкрита дискусія та зворотній зв’язок від партнерів Проєкту та зацікавлених сторін щодо наступних кроків співробітництва у цій галузі. Тетяна Пустовойтова звернула увагу учасників на бажану сконцентрованість спільних дій на координації міжсекторальній взаємодії всіх установ та інституцій, залучених до процесу формування в Україні юстиції дружньої до дитини, зокрема, підготовці працівників для кваліфікованого спілкування з дитиною, як під час досудового розслідування, так і при розгляді справ в судах.