Національна школа суддів України

Рішення національних судів повинні бути аргументовані

22 березня 2017 року в місті Львові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить у межах підготовки суддів місцевих господарських судів тренінг на тему: Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини.

Відкриваючи захід, директор  Львівського регіонального відділення Оксана Польна зазначила, що метою тренінгу є оволодіння суддями відповідними знаннями щодо змісту та сфери дії статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини.

Для проведення тренінгу запрошено суддів господарського суду Львівської області Тараса Рима та Романа Крупника, суддю Львівського апеляційного господарського суду Олександра Мирутенка та суддю Львівського окружного адміністративного суду Ростислава Москаля.          Для активної  роботи під час  тренінгу судді-учасники  попередньо самостійно опрацьовували рішення Європейського суду з прав людини, а саме: “Сєрков проти України”, “East/West Alliance Limited” проти України”, “Інтерсплав проти України”, “Рисовський проти України”, “Серявін та інші проти України”, “Сук проти України”, “Україна-Тюмень проти України”. Це дало можливість виконати індивідуальне завдання, запропоноване тренерами.

Судді-учасники висловили свої очікування від заходу, зазначивши перелік питань, які вважають актуальними. Зокрема, це основні принципи застосування Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод при здійсненні правосуддя та ієрархія рішень Європейського суду з прав людини в системі нормативно-правових актів України.

Учасники  тренінгу запропонували практичні завдання для роботи в малих підгрупах, метою яких є залучення до обговорення всіх суддів-учасників заходу.

Після завершення тренінгу буде проведено анкетне опитування суддів.