Національна школа суддів України

Роль комунікацій у діяльності судових розпорядників

3–5 червня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку судових розпорядників місцевих та апеляційних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Києва.

Відкрив проведення цієї підготовки начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Віктор Лисак.

Заняття розпочалося інтерактивним вивченням порядку дій судового розпорядника в надзвичайних ситуаціях (пожежа, виявлення вибухонебезпечних чи підозрілих предметів, повідомлення про замінування, оголошення військового стану на території розташування суду).

Викладачка Олена Панченко, зокрема, ознайомила присутніх із сучасними формами та методами роботи, що можуть покращити якість виконання службових обов’язків судового розпорядника, окреслила основи психологічної взаємодії судового розпорядника при індивідуальній роботі з особами, які перебувають у порушеному емоційному стані чи мають ознаки неконтрольованої поведінки.

Слухачі та слухачки дізналися про внутрішню та зовнішню комунікації суду та значення, яке вони мають для забезпечення ефективної роботи, обговорили методи та способи попередження конфліктних і нестандартних ситуацій у суді, а також на практиці навчились управлінню кризовими ситуаціями.

У ході підготовки Олена Панченко поділилася із присутніми знаннями щодо основ тайм–менеджменту та методик оптимізації робочого часу, надала корисні практичні рекомендації щодо запобігання ефекту професійного вигорання.

Ростислав Марчук обговорить із судовими розпорядниками актуальні питання фінансового контролю, запобігання та протидії корупції в Україні, особливості роботи системи електронного декларування, актуальні питання відповідальності за порушення антикорупційного законодавства.

На практичному занятті Івана Павлишина учасники та учасниці підготовки дізнаються про класифікацію критичних станів особи та як надавати домедичну допомогу відвідувачам суду, навчаться приведенню потерпілої особи у відновне положення до прибуття бригади швидкої допомоги та опанують критерії розпізнавання перших ознак інфаркту, інсульту, епілепсії.

Про правовий статус осіб з обмеженими фізичними можливостями, загальні поняття про людей з ознаками інвалідності судові розпорядники зможуть дізнатися із виступу Оксани Скрипай. Викладачка проведе з присутніми практичне заняття з уроків особливого етикету: правил та особливостей спілкування працівників суду з особами, які мають ознаки інвалідності.

Свої враження від участі в підготовці слухачі та слухачки висловлять під час обговорення та підведення підсумків. У них буде можливість подискутувати з викладачами, проявити себе у виконанні практичних вправ та отримати відповіді на актуальні питання від досвідчених викладачів.