Національна школа суддів України

Роль наставництва у навчанні майбутніх суддів

30–31 січня 2020 року в Києві Національна школа суддів України у співпраці з Проектом Європейського Союзу “Право-Justice” проводить засідання групи розробників тренінгу для суддів-наставників (коучів) “Наставництво (коучинг) в системі формування професійних навичок майбутнього судді”.

Відкриваючи засідання, керівники навчального курсу, начальник відділу підготовки викладачів  (тренерів ) — радник Ольга Шаповалова та заступник начальника Олександр Коротких наголосили на важливості ролі інституту наставництва для підготовки кандидатів на посаду судді, оскільки він допомагає  майбутнім суддям сформувати практичні навички суддівської роботи та надає їм розуміння соціального контексту відправлення правосуддя.

Суддя, міжнародний експерт проекту ЄС “Право-Justice” Анна Адамська-Галлант зазначила, що підготовка суддів є необхідним процесом, адже вона визначає якість правосуддя держави в майбутньому.

Експерти з професійного навчання європейського Проекту, Отілія Стефанія Пакурарі, експерт з професійного розвитку й навчання суддів і прокурорів з Румунії та Драгомір Йорданов, екс-директор Національного інституту правосуддя Болгарії, колишній Міністр юстиції Болгарії розповіли про міжнародний досвід наставництва для майбутніх суддів, а також надали свої рекомендації щодо формування структури тренінгу.

У процесі дводенної роботи учасники робочої групи обговорять напрацьовані матеріали та структуру оновленого тренінгу, а також визначать інтерактивні форми навчання, які використовуватимуться під час навчання.

Практичним результатом засідання має стати розширення (оновлення) структури навчальних курсів для суддів-наставників, як очного, так і дистанційного, а також розробка методичних рекомендацій для суддів-коучів.

До групи розробників тренінгу також залучені судді Галина Юровська, Михайло Вільгушинський, Валерія Бабко, начальник відділу міжнародного співробітництва Тетяна Пустовойтова, працівники відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду Діана Сніцаренко і Світлана Нечипорук та викладач–координатор відділу підготовки викладачів (тренерів) Тамара Закревська.