Національна школа суддів України

Роль Національної школи суддів у реформі судової системи України



Роль

Національної школи суддів

у реформі судової системи України

 

Проректор по забезпеченню організаційної діяльності Національної школи
суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці

Володимир Мазурок

 

Ваше честь, шановні колеги!

Шановні пані та панове!


Національна школа суддів України створена у 2010 році на базі Академії суддів України, є досить молодою установою зі спеціальним статусом, перед якою Закон України “Про судоустрій та статус суддів” поставив досить важливе завдання у сфері суддівської освіти, а саме – підготовку висококваліфікованих кадрів для судової системи України.


За цю чверть десятиріччя (2,5 роки) з допомогою колег з Вищої кваліфікаційної комісії суддів України професіональний та наполегливий керівний склад (Ректорат) Національної школи суддів України зібрав команду, яка готова вирішувати серйозні та складні завдання та долати тимчасові труднощі періоду становлення. На сьогодні налагоджена чітка та ефективна співпраця між усіма структурними підрозділами Національної школи суддів України,  а також співробітництво Національної школи суддів України з органами державної влади України.

Національна школа суддів України розуміє значення підготовки висококваліфікованих кадрів для судової системи та важливість її ролі в підвищенні ефективності та якості здійснення правосуддя в Україні.

Для проведення підготовки суддів Національна школа суддів України залучає високопрофесійний суддівський викладацький склад.

Викладачами Національної школи суддів України є  19 суддів Верховного Суду України, 52 судді вищих спеціалізованих судів; понад 300 суддів апеляційних та місцевих судів загальної юрисдикції, досвідчені працівники апаратів судів, Державної судової адміністрації та її територіальних управлінь, видатні науковці та вчені. У Національній школі суддів України викладають навіть народні артисти України.

Велику увагу Національна школа суддів України звертає науковій та науково–дослідній діяльності.  

З метою вирішення нагальних потреб у підготовці професійних кадрів для судової системи Національна школа суддів України намагається використовувати кращий світовий досвід та залучати недержавні фінанси. Щиро треба сказати, що досвіду та фінансів нам ще не вистачає! Для реалізації своєї мети Національна школа суддів України налагоджує зв’язки та співробітництво з міжнародними організаціями, проектами та програмами міжнародної технічної допомоги, посольствами країн, акредитованими в Україні, іноземними закладами суддівської освіти.

Національна школа суддів України в реалізації цих завдань співпрацює з такими міжнародними організаціями як Міжнародна організації суддівської освіти, Генеральний Секретаріат Ради Європи та Офіс Представництва Ради Європи в Україні, Агентство США з міжнародного розвитку, Програма розвитку комерційного права при Міністерстві торгівлі США, Канадська агенція міжнародного розвитку, Програма розвитку ООН, Міжнародна організацією з міграції та є учасником ряду проектів міжнародної технічної допомоги Україні.

У перший рік свого існування Національна школа суддів України у 2011 році  організувала та провела  підготовку 7077 суддів та працівників апаратів судів.

У 2012 році  в центральному офісі в Києві та в семи регіональних відділеннях Національної школи суддів України підготовку пройшли вже 15904 судді та працівника апаратів судів, що на 8827 осіб або майже на 125 відсотків більше, ніж у 2011 році.

Цифри ці є не тільки простими числами. Вони засвідчують очевидність позитивних тенденцій у діяльності Національної школи суддів України!

Констатацію цих фактів необхідно доповнити тим, що з початку лютого 2013 року Національна школа суддів України під керівництвом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України вперше в Україні організовує проведення спеціальної підготовки 630 кандидатів на посаду судді в чотирьох вищих навчальних закладах у Києві, Львові, Одесі та Харкові.

 Але, шановні пані та панове! Необхідне ваше розуміння важливості підтримки з боку держави та міжнародних організацій нового для всієї суддівської освіти в Україні напрямку діяльності – спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді.

При цьому Національній школі суддів України важливо перейняти міжнародний досвід організації підготовки кандидатів на посаду судді (теоретичне та практичне навчання, стажування в судах під керівництвом суддів–наставників) та вміло його використати в підготовці власних висококваліфікованих кадрів.

Національна школа суддів України прагне організувати та провести в Україні міжнародні науково-практичні конференції з питань суддівської освіти, до участі в якій запрошуємо експертів з країн-членів Ради Європи.

Можливість отримання досвіду та використання напрацювань зарубіжних колег є дуже важливим напрямком роботи у становленні Національної школи суддів України, як самостійного та незалежного органу суддівської освіти. Саме тому Національна школа суддів України важливу увагу приділяє міжнародній співпраці і щиро покладається на можливості проекту залучати європейських експертів до розробки навчальних програм та видання навчально–методичних посібників для суддів та кандидатів на посаду судді.

Національна школа  суддів України відкрита до вивчення досвіду кращих європейських закладів суддівської освіти та вважає за необхідне залучати до стажувань в таких закладах своїх працівників та викладачів.

На сьогодні Національна школа суддів України немає своїх професійних фахівців–психологів. Тому є потреба в залученні міжнародних проектів для розробки, апробації та запровадження навчальних курсів з питань психологічної підготовки кандидатів на посаду судді та професійних суддів. Такі навички для професійного судді особливо важливі. Психологічна стійкість, витримка, внутрішній самоконтроль в конфліктних ситуаціях мають сприяти прийняттю неупередженого, законного та справедливого рішення.

Посилення авторитету Національної школи суддів України, її чітко визначена роль у реформі судової системи України, забезпечення необхідними матеріально–технічними ресурсами надасть змогу ефективно та якісно здійснювати свої функції.

Щиро дякую за розуміння, сприяння та увагу!