Національна школа суддів України

Роль помічника судді у забезпеченні професійної діяльності судді

10 вересня 2024 року Національна школа суддів України провела для  помічників суддів семінар-практикумРоль помічника судді у забезпеченні професійної діяльності судді”.

Відкрила навчальний захід директор Львівського регіонального відділення НШСУ Оксана Польна, яка зазначила, що тема семінару є надзвичайно важливою, актуальною та покликана отримати знання, навички та розуміння статусу помічника судді з відповідними правами та обов’язками; усвідомити зміст понять “репутація помічника судді” та “імідж судової влади” у контексті висновку КРЄС; засвоїти етичні стандарти поведінки помічника судді в професійній діяльності та приватному житті; оволодіти вмінням керувати діалогом з учасниками процесу та відвідувачами суду; розуміти та свідомо корегувати власний психологічний стан. Модерувала навчання заступник начальника відділу підготовки суддів Жанна Дмітрієва.

Тренерами семінару були директор Навчального центру підготовки працівників апаратів судів Національної школи суддів України Олена Мілієнко,  суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області Оксана Вознюк, суддя Авдіївського міськрайонного суду Донецької області Олена Панченко, головний спеціаліст відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Анжеліка Фарафонова.

Під час навчання викладачі розкрили роль помічника судді крізь призму висновку КРЄС, аспекти ефективної комунікації, нагадали основні принципи та засоби підвищення й підтримання належного рівня іміджу судової влади.

 У своєму виступі Оксана Вознюк висвітлила питання правового статусу, посадових обов’язків, трудового договору, можливостей кар’єрного зростання в умовах воєнного стану.

Про етичні аспекти та репутацію помічника судді розповіла Олена Мілієнко.

Покрокову інструкцію щодо профілактики професійного вигорання помічників суддів надала слухачам Анжеліка Фарафонова. А також вони отримали дієві рекомендації щодо збереження рівноваги в умовах критичних ситуацій, що трапляются в умовах воєнного стану та переглянули навчальне відео.

У ході семінару-практикуму Олена Панченко залучила учасників  до модерованої дискусії та зосередила увагу на головних аспектах ефективної та правильної комунікації, що формує імідж судової влади.

На завершення онлайнового заняття помічники суддів висловили свої враження, зазначивши його насиченість і цікаву подачу інформації.