Національна школа суддів України

Роль помічника судді у здійсненні правосуддя

5–9 листопада 2018 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку 37 помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів  Дніпропетровської, Донецької, Кіровоградської та Запорізької областей.

Заступник директора регіонального відділення Алла Баштанник ознайомила слухачів з програмою, регламентом заходу, інтерактивними методами навчання, які використовуються в Національній школі суддів України, та представила викладачів.

У ході підготовки суддя Максим Таус проведе інтерактивну лекцію щодо актуальних питань судової реформи відповідно до Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки і діяльності органів суддівського самоврядування, а також розповість про проблемні питання розгляду справ, передбачених статтею  124 КУпАП.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас розповість про засоби оптимізації міжособистісних стосунків і запобігання ефекту професійного вигорання працівників апарату суду,  про покращення навичок комунікації в роботі з людьми з особливими потребами та зупиниться на розгляді етичних основ судової діяльності.

Суддя, кандидат юридичних наук Дмитро Мовчан зосередить увагу на змінах процесуального законодавства в межах судової реформи.

Доцент кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат філологічних наук Неонілла Баракатова проаналізує найбільш поширені помилки, що трапляються під час підготовки ділових документів, розповість про особливості правопису із врахуванням змін та доповнень до сучасного ділового стилю і проведе експрес-опитування з використанням клікерів.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Денис Голобородько особливу увагу приділить вивченню норм антикорупційного законодавства й тлумаченню нормативного регулювання заходів, спрямованих на запобігання і протидію корупції, та зупиниться на проблемним питаннях заповнення електронних декларацій.

Практично значущими для слухачів будуть інтерактивні лекції помічника судді Іллі Сахончика, який розповість про методику роботи помічника судді з матеріалами справ, про здійснення підбору законодавчих та інших нормативно-правових актів і матеріалів судової практики, а також про особливості застосування в судовій практиці запобіжного заходу, пов’язаного з позбавленням волі та застави.

Також у межах підготовки передбачено проведення двох тренінгів щодо написання судових рішень у цивільному і кримінальному судочинстві та ролі помічника судді у сприянні здійсненню правосуддя. Для проведення цих тренінгів запрошено досвідчених викладачів: суддю у відставці Вікторію Міхеєву, Галину Маймур, Сергія Волошко та суддів місцевих загальних судів Ірину Шаповалову, Максима Тауса і Лілію Дараган. Під час тренінгів учасники удосконалять свої навички щодо написання текстів судових рішень під кутом зору критеріїв їх якості, правосудності, умотивованості, чіткості, дотримання вимог граматики і правопису, а також відповідно до вимог щодо структури та змісту; отримають знання щодо пошуку необхідних джерел інформації для використання в судових рішеннях норм, основоположних свобод та рішень Європейського суду з прав людини.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.