Національна школа суддів України

Роль праворозуміння в судочинстві

11 лютого 2015 року проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна зустрілася з експертами місії з оцінки критеріїв другої фази Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України. Місію цікавило відображення в навчальному процесі  суддів питань поваги до прав людини та запобігання дискримінації.


  Проректор Наталія Шукліна розповіла,  що в Національній школі суддів України розроблено Концепцію  національних стандартів суддівської освіти. Цим основоположним документом передбачено інтеграцію  у зміст кожного навчального курсу Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і практики Європейського суду з прав людини, принципів суддівської етики та соціального контексту відправлення правосуддя (включаючи ґендерний аспект, врахування потреб людей з обмеженими можливостями тощо).


 Підготовка суддів розумінню соціального контексту та практики Європейського суду з прав людини є наскрізними для більшості курсів підготовки вже сьогодні. Ґендерний модуль і проблема дискримінації за різними ознаками – широко відображені в курсі “Управління залою судового засідання”. Національна школа суддів України працює на випередження, готуючи суддів до викликів сьогодення, – зробила висновок Наталія Шукліна.

У свою чергу представники місії відзначили рівень відображення в процесі підготовки Національної школи суддів України питань захисту прав людини. Експерти констатували, що застосування закону залежить від міри його розуміння суддями.  Оскільки боротьба із дискримінацією розглядається вже не  на рівні процедур, а має особливий статус – то розуміння суддями цих питань теж має прогресувати.