Національна школа суддів України

Роль пробації у процесі судочинства

10 березня 2021 року в Національній школі суддів України відбулася робоча офлайн–онлайн зустріч з експертами Проекту пробації NORLAU Норвезької місії з питань верховенства права в Україні. Від НШСУ у зустрічі брали участь начальниця відділу Тетяна Пустовойтова, наукові співробітниці Тестологічного центру Єлизавета Ковтюк та Анна Швець, викладачка-координаторка відділу підготовки викладачів (тренерів) Тамара Закревська. Проект представляли норвезький експерт з питань УВП, директор Західного регіону Виправної служби Норвегії Пер Сігурд Воге та радниця з юридичних питань Лілія Ібадова.

У ході зустрічі сторони обговорили напрямки співпраці, а саме: щодо залучення іноземних експертів Проекту NORLAU для доопрацювання і наповнення дистанційного навчального курсу для суддів першої інстанції “Пробація в Україні: її роль у процесі судочинства та виконання кримінальних покарань”, який пройшов апробацію у Національній школі суддів України у січні–лютому 2021 року, інформацією щодо міжнародного досвіду і кращих практик застосування інституту пробації у судовій сфері, про що наголошували судді-учасники апробації. Навчальний курс розроблено робочою групою під керівництвом Єлизавети Ковтюк суддями першої інстанції, які були і тьюторами курсу, у тісній співпраці з державною установою “Центр пробацій”.  

Була відмічена важливість доопрацювання посібника та методичних рекомендацій для суддів, підготовки суддів-тренерів, розробки спеціального навчального модуля для працівників апарату суду та залучення до спільних навчальних заходів (вебінарів, круглих столів, тренінгів тощо) всіх учасників, задіяних на різних етапах у заходах щодо пробації, для поширення обізнаності і зміни відношення як до використання індивідуального підходу до вирішення питання покарання, так і до інституту пробації в цілому.

Учасники зустрічі також обговорили питання щодо поширення через відповідні навчальні заходи досвіду пілотних судів Харкова та Білої Церкви з питань застосування пробаційного законодавства.

Сторони домовилися про підписання Меморандуму про співпрацю та визначили часові рамки подальших спільних дій.