Національна школа суддів України

Роль судді в захисті прав

9 квітня 2019 року в Одеському регіональному відділенні для слухачів і слухачок 11 групи спеціальної підготовки проведено тренінг “Особливості провадження у справах щодо оскарження нормативно–правових актів органів місцевого самоврядування, інших суб’єктів владних повноважень”.

За результатами тренінгу кандидати на посаду судді отримали знання, навички та розуміння, необхідні для вирішення адміністративних спорів щодо оскарження нормативно–правових актів органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, інших суб’єктів владних повноважень. Майбутні судді усвідомили особливу важливість для суб’єктів права оскарження нормативно–правових актів можливість належним чином реалізовувати належні їм права. Зрозуміли визначну роль судді в захисті прав соціальних суб’єктів і недопущенні порушень процесуальних та інших прав і свобод громадян, прийнятті обґрунтованих і справедливих рішень.

Тренінг проводили досвідчені судді  адміністративних судів Ігор Завальнюк та Ганна Лебедєва.

Протягом заняття його учасники та учасниці за допомогою викладачів визначили:

- поняття, ознаки та види нормативно–правових актів

- поняття та ознаки регуляторного акта

- юрисдикцію, підсудність та учасників процесу щодо оскарження   

нормативно–правових актів щодо громадянства тощо.

Майбутні судді також вивчали особливості  судового розгляду справ щодо оскарження нормативно–правових актів: порядок відкриття провадження, забезпечення позову, загальне позовне та спрощене позовне провадження, порядок розгляду справ цієї категорії та наслідки розгляду, порядок набрання постановою законної сили та її оскарження.   

У процесі виконання практичних завдань та опитувань за допомогою електронної системи клікерів майбутні володарі суддівських мантій закріпили теоретичні знання, отримали необхідні навички та інструменти для правильного вирішення справ щодо оскарження нормативно–правових актів органів місцевого самоврядування та інших суб’єктів владних повноважень.