Національна школа суддів України

Роль судової влади у виконанні рішень Європейського суду з прав людини

6 грудня 2019 року Національна школа суддів України провела семінар для працівників апарату Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду на тему: “Застосування практики Європейського суду з прав людини у цивільному судочинстві”.

Тему заходу учасникам представив керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду, кандидат юридичних наук Расім Бабанли.

У програму семінару включено інтерактивну лекцію з презентацією Power Point, обговорення та дискусію.

На початку семінару учасники пригадали правову природу практики Європейського суду з прав людини, загальні засади її розуміння та застосування, зокрема, у цивільному судочинстві.

Присутні дізналися про критерії релевантного застосування практики ЄСПЛ не лише в теоретичному, а й практичному аспекті, навчилися алгоритму оперативного пошуку релевантної практики ЄСПЛ через доступні та надійні ресурси.

Викладач ознайомив з порядком та проблемними питаннями виконання рішень ЄСПЛ, зокрема нагадав про наявні заходи загального та індивідуального характеру, роз’яснив принципи їх застосування та роль судової влади у виконанні таких рішень, обговорив з аудиторією ефективність та інституційну спроможність законодавчо визначених механізмів виконання в Україні рішень Європейського суду з прав людини, проаналізував причини невиконання рішень ЄСПЛ, ухвалених у справах щодо України.

Расім Бабанли спільно з учасниками сформулював пропозиції щодо можливих шляхів удосконалення національного законодавства з особливим наголосом на ролі судової гілки влади в цьому процесі та її процесуальних можливостях, з метою забезпечення своєчасного та повного виконання рішень Європейського суду з прав людини, а також механізмів ефективної координації діяльності усіх зацікавлених органів державної влади, залучених до цього процесу.

Особливості застосування практики Європейського суду в цивільному судочинстві простежувалися на прикладі рішень в окремих справах, за якими викладач провів зі слухачами жваву дискусію.

На завершення заходу учасники отримали відповіді на свої запитання щодо конвенційних стандартів захисту прав людини.