Національна школа суддів України

Розгляд актуальних питань організації діяльності суду очільниками судів

14–16 грудня 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку голів Касаційних судів у складі Верховного Суду, голів Вищого антикорупційного суду та заступників голів, голів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, голів апеляційних судів та заступників.

З вітальними словами до очільників судів звернувся ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, окресливши аспекти діяльності щодо модернізації підготовки висококваліфікованих суддівських кадрів та акцентував увагу суддів, які займають адміністративні посади, на змінах в системі організації судової влади, удосконалення законодавства з питань добору та освіти суддів.

Для професійного вдосконалення знань програмою підготовки передбачено спілкування з висококваліфікованими авторитетними суддями, правниками, науковцями.

Людмила Гізатуліна, тимчасово виконуюча обов’язки голови Державної судової адміністрації України, розповість про поточний стан фінансування судів та проблеми бюджету для судової системи на 2021 рік. Юрист-кримінолог, авторитетний експерт, адвокат, кандидат юридичних наук Ганна Маляр розкриє важливе питання стосовно проблеми юридичної оцінки девіацій у сфері правосуддя, основ національної безпеки та адміністрування в судах.

Член Вищої ради правосуддя, суддя Харківського апеляційного суду Лариса Швецова акцентує увагу суддів на проблемних питаннях дисциплінарної відповідальності судді. Голова Сьомого апеляційного адміністративного суду, почесний доктор Донецького національного університету імені Василя Стуса Віталій Кузьмишин висвітлить питання оптимізації та особливостей адміністрування в суді.

Суддя Конституційного Суду України, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України, представник КРЄС від України Віктор Городовенко свій виступ зосередить на висновках Консультативної ради європейських суддів (КРЄС) та завданнях для України. Голова Ради суддів України, суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду Богдан Моніч скерує суддів до обговорення проблем суддівського самоврядування в контексті вирішення проблем правосуддя.

Заступник голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький приділить значну увагу функціонуванню електронного правосуддя: реального стану та етапів впровадження. Директор науково-дослідного інституту порівняльного публічного права та міжнародного права Ужгородського національного університету, Національний консультант Ради Європи з конституційної і парламентської реформ, доктор юридичних наук, професор Михайло Савчин обговорить реалізацію принципу верховенство права у сучасній практиці відправлення правосуддя.

Заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, доктор психологічних наук Андрій Маслюк поінформує суддів щодо дієвих способів для боротьби зі стресом, керуванні стресом, як протидії професійному вигоранню та розвитку навичок саморегуляції. Актуальною є тема щодо відповідальності за корупційні правопорушення та правопорушення, пов’язані з корупцією, яку запропонує для опрацювання викладач НШСУ, доцент кафедри кримінального процесу та криміналістики Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Наталія Ахтирська.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.