Національна школа суддів України

Розгляд кредитних спорів у господарських судах

19 листопада 2021 року Національна школа суддів України провела апробацію тренінгу “Практика розгляду господарськими судами спорів, що виникають із кредитних правовідносин” для суддів місцевих господарських судів.

Вітальним словом онлайн–тренінг розпочав Олександр Потильчак, викладач-координатор відділу підготовки викладачів (тренерів), який підкреслив важливість і актуальність розробленого курсу для суддів та розповів про тренерську команду розробників, до якої увійшли досвідчені судді господарських судів Володимир Гевко, Олена Малєєва, Олена Фонова та Роман Міліціанов.

У ході тренінгу обговорювалися актуальні питання судової практики, які виникають із кредитних правовідносин. Олена Малєєва презентувала матеріали першої теми “Характерні ознаки кредитних спорів, юрисдикція. Укладення і виконання кредитних договорів”, Роман Міліціанов другої “Спори пов’язані із зміною, припиненням і визнання недійсним кредитних договорів”, а Володимир Гевко третьої і четвертої “Забезпечення виконання кредитних договорів: застава, іпотека” та “Спори, які виникають із поруки та гарантії”.

Тренінг було наповнено інтерактивними мінілекціями, експрес-опитуванням, практичними завданнями та модерованими дискусіями.

Учасники та учасниці тренінгу отримали практичні навички, які допоможуть їм ефективно здійснювати розгляд господарських спорів, що виникають із кредитних правовідносин.

Після успішної презентації матеріалів тренінгу викладачі (тренери) відповіли на поставлені питання, а судді висловили свої побажання та пропозиції, які будуть враховані розробниками на черговому засіданні з доопрацювання матеріалів тренінгу.