Національна школа суддів України

Особливості провадження у справах щодо охорони довкілля

22 жовтня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів апеляційних адміністративних судів провела тренінг на тему: “Особливості провадження у справах щодо охорони довкілля”.

Тренінг, метою якого є поглиблення знань та практичних навичок суддів, необхідних для ефективного вирішення адміністративних справ щодо захисту екологічних прав людини та охорони довкілля, відкрив модератор – викладач-науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Терлецький, який зазначив, що запропонована для обговорення тема тренінгу наразі є суспільно актуальною.

Тренінг провели досвідчені, висококваліфіковані судді-модератори, які мають знання із цієї тематики,  –  Світлана Головчук, Любов Гончар, Олена Терлецька, Олександр Михайлов. Викладачі розкрили загальні засади: довкілля та право; поінформували суддів щодо національного та міжнародного законодавства; зосередили увагу на розгляді важливих питань щодо екологічних прав, свобод та інтересів людини; залучили суддів до обговорення особливостей процесуальної правосуб’єктності у справах щодо охорони довкілля; детально зупинились на розмежуванні юрисдикції екологічних спорів та особливостях провадження в окремих категоріях справ.

У ході тренінгу судді вдосконалили знання, необхідні для належного розгляду та ефективного захисту порушених екологічних прав людини та належного збереження довкілля в управлінській діяльності органів влади та місцевого самоврядування України.

Тренінг було насичено виконаннями практичних завдань, переглядом відеоролика, модерованими дискусіями та опрацюванням відповідей під час експрес-опитування. У ході інтерактивного навчання судді залучались до обговорення дискусійних вправ, виконання різноманітних індивідуальних завдань, обміну досвідом щодо здійснення компетентного судочинства.   

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.