Національна школа суддів України

Розгляд питань щодо запобігання конфлікту інтересів

20 лютого 2016 року в місті Харкові було проведено зустріч  голови комітету етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів Ради суддів України Тетяни Чумаченко із суддями на тему:  “Управління конфліктом інтересів у діяльності суддів”. Зустріч було організовано за підтримки Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України та Апеляційного суду Харківської області.

У лютому 2016 року Радою суддів України  було затверджено “Порядок здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів у діяльності суддів”, яким запроваджено систему добровільного розкриття та реєстрації приватних інтересів суддів.

Тетяна Чумаченко розпочала свій виступ із короткого аналізу нормативного-правових актів, які регулюють питання конфлікту інтересів у судовій сфері, роз’яснила повноваження Ради суддів України із цього питання та  зосередила увагу суддів на тому, що неповідомлення або несвоєчасне повідомлення суддею про  потенційний конфлікт інтересів тягне за собою дисциплінарну відповідальність судді, а неповідомлення щодо реального інтересу – адміністративну відповідальність. Саме з метою врегулювання питання вирішення конфлікту інтересів у судовій діяльності безпосередньо суддівською спільнотою і було розроблено Положення про здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів у діяльності суддів та інших представників судової системи та його врегулювання. Рада суддів України готова вдосконалювати вказане положення з метою демонстрації відкритості судової системи України. Декларування суддями приватних інтересів є кроком назустріч суспільству – зауважила Тетяна Чумаченко.

Захід пройшов змістовно та конструктивно. Тема, запропонована для обговорення, викликала жвавий інтерес та багато запитань в учасників. Безперечний висновок дискусії – врегулювання питання запобігання конфлікту інтересів суддівською спільнотою України є великим кроком для забезпечення відкритості та прозорості судової системи.