Національна школа суддів України

Проведено апробацію тренінгу “Розгляд податкових спорів судами адміністративної юстиції”

13-14 лютого 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з юридичною компанією “Jurimex”, CEO  Taxlink провела апробацію 2 денного навчального курсу (тренінгу) для суддів окружних адміністративних судів на тему: “Розгляд податкових спорів судами адміністративної юстиції”. Захід відбувся в межах програми підготовки для підтримання кваліфікації суддів окружних адміністративних судів.

Навчальний курс (тренінг)  розроблений Національною школою суддів України спільно з юридичною компанією “Jurimex”, CEO  Taxlink з урахуванням Національних стандартів суддівської освіти.

Вітальним словом розпочав захід керівник групи розробки навчального курсу професор кафедри фінансового права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, президент Асоціації податкових радників, член Європейської асоціації податкових професорів (EATLP), доктор юридичних наук, професор, модератор першого дня тренінгу Данило Гетманцев, який ознайомив суддів з метою і навчальними цілями курсу та з’ясував їх очікування від тренінгу. Тренерами курсу стали його розробники – судді та досвідчені експерти юридичної компанії “Jurimex” та CEO  Taxlink.

Метою тренінгу є поглиблення знань про вже існуючі проблеми правозастосування у податкових спорах та методологію їх вирішення, розширення уявлень слухачів про спектр засобів тлумачення податкового  законодавства. 

В перший день тренінгу адвокат, керівник Департаменту податкового та митного права Юридичної компанії “Jurimex”, CEO Taxlink Віта Форсюк розповіла про новий інструментарій для вирішення спорів у податкових правовідносинах — економічний аналіз права. Данило Гетманцев під час виступу зосередив увагу суддів на динаміці податкового зобов’язання та проблемних питаннях оподаткування податком на доходи фізичних осіб у вигляді прощеного фінансовими установами боргу. Експерт-аудитор Taxlink, дипломований фахівець з міжнародної фінансової звітності Асоціації Присяжних Сертифікованих Бухгалтерів (ACCA Dipl FR Rus) Тетяна Нікітенко у своєму виступі ознайомила суддів з темою оподаткування прибутку підприємств, зокрема структурою різниці, на які корегуються фінансовий результат до оподаткування та проблемні питання їх застосування.

Модерування другого дня заходу здійснювала  старший юрист Департаменту податкового та митного права юридичної компанії "Jurimex", експерт Taxlink Мирослава Нечай.  Тренінг розпочався з роботи в малих групах, де учасники тренінгу вирішували практичні кейси стосовно актуальних питань, що виникають при справлянні податку на додану вартість. За результатами обговорення, судді презентували результати роботи малих груп та отримували фахові коментарі експертів.

Суддя, віце-президент Асоціації податкових радників, віце-президент Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів, доцент кафедри адвокатської майстерності та міжнародної судової практики Академії адвокатури України, кандидат юридичних наук Наталія Блажівська виступила з доповіддю про застосування практики Європейського суду з прав людини у податкових та митних спорах. Темою, яку висвітлювала суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, кандидат  юридичних наук Ірини Желтобрюх стала практика Європейського суду справедливості. Наприкінці учасники  тренінгу обговорювали новели Кодексу адміністративного судочинства України та їх застосування у податкових спорах разом з Ігорем Олендером, суддею Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду,  кандидатом  юридичних наук.

Протягом всього тренінгу судді працювали в малих групах над вирішенням практичних ситуацій, проходили тестові опитування із застосуванням клікерів та жваво обговорювали дискусійні питання.

За результатами апробації навчального курсу (тренінгу) розробники отримали від слухачів курсу корисні відгуки, що дозволять в подальшому оптимізувати та покращити матеріали тренінгу.