Національна школа суддів України

Розгляд проблемних питань адміністративного судочинства

24–28 лютого 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів.

Вітальними промовами підготовку відкрили проректор Національної школи суддів України Анатолій Костенко та голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович.

Проректор розповів про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України, які зорієнтовано на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів. Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду звернув увагу суддів на актуальність тем програми підготовки та тренінгів, а також на плідну співпрацю Касаційного адміністративного суду та Національної школи суддів України в організації та проведенні підготовок суддів адміністративних судів. Анатолій Костенко зазначив, що враховуючи вимоги статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки буде проведено тренінги “Мова судово-процесуальної сфери” (модератор – головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Оксана Кабиш) та “Особливості провадження у справах щодо охорони довкілля” (модератор – викладач-науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Олександр Терлецький).                              

Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці Олександр Ситніков скерує суддів до розгляду важливого питання щодо доказів і доказування в адміністративному судочинстві та приділить увагу питанню щодо написання судових рішень в адміністративних справах. Суддя Вищого адміністративного суду України Світлана Головчук розповість про особливості розгляду спорів щодо проходження публічної служби. Суддя Вищого адміністративного суду України, кандидат юридичних наук Любов Гончар обговорить із колегами важливе питання щодо строків в адміністративному судочинстві. Головний науковий співробітник текстологічного центру, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, заслужений юрист України Катерина Леонтович висвітлить актуальні питання розгляду справ щодо державної політики у сфері економіки та опрацює із суддями правові позиції Верховного Суду. Суддя Київського окружного адміністративного суду Олена Терлецька зосередить увагу слухацької аудиторії на вирішенні проблем судового збору, розподілі судових витрат та участі прокурора в адміністративному судочинстві, а суддя цього ж суду Наталія Панченко розповість про особливості підготовчого провадження в адміністративному судочинстві. Суддя Черкаського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, доцент Лариса Трофімова обговорить з учасниками підготовки особливості розгляду адміністративних спорів, пов'язаних із застосуванням податкового законодавства. Актуальною є тема щодо антикорупційного законодавства та особливостей декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру за рік, яку запропонує для вивчення викладач Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська.

Інтерактивні лекції щодо процесу реформування судової системи та напрямків реформування законодавства розраховано на жваві дискусії серед суддівської спільноти. Під час підготовки судді поглиблять, удосконалять знання та обміняються професійним досвідом.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.