Національна школа суддів України

Розгляд проблемних питань адміністративного судочинства

9–13 листопада 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів.

Вітальною промовою підготовку відкрив начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький, який зазначив, що одним із ключових напрямків діяльності Національної школи суддів України є проведення підготовки для підтримання кваліфікації суддів. Реалізація освітньої доктрини Національної школи суддів України ґрунтується на підвищенні рівня якості суддівства, формуванні суддівських навичок, умінь та утвердженні принципу верховенства права. Іван Балаклицький наголосив, що в межах підготовки суддів окружних адміністративних судів, за посиланням на веб-сайті Національної школи суддів України, передбачено проведення тренінгів на теми: “Доступ до публічної інформації у світлі Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів” (модератор – заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського самоврядування Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Олександр Іщенко та “Особливості провадження у справах щодо охорони довкілля” (модератор – викладач-науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Терлецький).

У ході підготовки передбачено спілкування слухачів із досвідченими висококваліфікованими суддями та викладачами, які мають знання, досвід і навички викладацької діяльності, а також уміння застосовувати техніку ефективного навчання.

Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці Олександр Ситніков розгляне питання щодо доказів і доказування в адміністративному судочинстві та обговорить із колегами написання судових рішень в адміністративних справах залежно від форми судочинства та типу спорів.

Заступник начальника (директора) відділу “Тестологічний центр” Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Михайло Цуркан детально зупиниться на розгляді процесуальних особливостей виборчих спорів у світлі новел виборчого законодавства та розкриє правові позиції Верховного Суду щодо розв'язання спорів за позовами з питань прийняття, проходження та припинення  публічної служби.

Професійна діяльність суддів має низку психологічних особливостей, тому важливим буде виступ головного спеціаліста-психолога відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Анжеліки Фарафонової щодо керування стресом як протидії професійному вигоранню та розвитку навичок саморегуляції.

Суддя Київського окружного адміністративного суду Наталія  Панченко поінформує суддів про строки розгляду адміністративних справ та проаналізує судова практику.

Програмний директор громадської організації “Український інститут з прав людини”, Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини 2003–2005, 2011–2012 р.р., заслужений юрист України Валерія Лутковська зосередить увагу суддів на застосуванні Європейської Конвенції з прав людини та  практики Європейського суду з прав людини в адміністративному судочинстві та обговорить рішення ЄСПЛ проти України.

Суддя Київського окружного адміністративного суду Олена Терлецька розповість про  участь прокурора в адміністративному судочинстві.

Актуальною є тема щодо особливостей застосування судами антикорупційного законодавства, яку запропонує для вивчення викладач Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська.

Під час підготовки судді окружних адміністративних судів поглиблять, удосконалять знання та обміняються професійним досвідом.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.