Національна школа суддів України

Розгляд проблемних питань господарського судочинства

14–18 лютого 2022 року Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих господарських судів.

Підготовку відкрили в. о. ректора Наталія Шукліна та начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький. У виступі в. о. ректора ознайомила суддів зі змістом розширеної наради, яка відбулась 11 лютого 2022 року в Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду щодо підведення підсумків роботи господарських судів України у 2021 році.

Наталія Шукліна у промові зазначила, що упродовж підготовки судді обговорять ряд проблемних питань і практики їх застосування. Для проведення підготовки запрошено суддів Касаційного господарського суду, місцевих господарських судів, які активно приймають участь у підтриманні та підвищенні кваліфікації суддів. Програма підготовки змістовна, відповідає професійним  потребам суддів і наповнена актуальними темами, які є предметом для обговорення. Наталія Шукліна відзначила, що відповідно до вимог чинного законодавства України в межах програми підготовки передбачено проведення тренінгів “Актуальні питання застосування господарського процесуального законодавства” та “Розгляд спорів щодо правочинів в господарському судочинстві: актуальні питання правозастосування” (модератор-викладач-координатор відділу підготовки викладачів (тренерів) Олександр Потильчак). Іван Балаклицький у виступі звернув увагу суддівської аудиторії на дотримання організаційних вимог під час проходження підготовки. Також він поінформував суддів про те, що 11 лютого 2022 року на Донеччині відновив роботу Авдіївський міський суд Донецької області. Працівники суду після вимушеної семирічної перерви, спричиненої активними бойовими діями на Сході країни забезпечить доступ до правосуддя та дотримання розумних строків під час розгляду  справ.

Підготовку розпочав суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду,  член-кореспондент НАПрН України, доктор юридичних наук, професор Віталій Уркевич,  який розкриє актуальне питання щодо участі прокурора в господарському процесі.

Доцільними для практичного впровадження будуть інтерактивні лекції суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Олександра Банаська та Юрія Чумака, які зосередять свої виступи відповідно на обговоренні практики застосування законодавства про банкрутство стосовно банкрутства юридичних осіб та особливості розгляду та вирішення господарськими судами земельних спорів.

Ключовим аспектом виступу судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, секретаря судової палати, кандидата юридичних наук Тетяни Дроботової будуть актуальні питання здійснення судового провадження під час розгляду справ у суді першої інстанції за практикою Верховного Суду.

До програми підготовки включено презентацію лекції менеджера проєкту Ради Європи “Підтримка впровадженню судової реформи в Україні” Ірини Кушнір, яка поглибить знання суддів із застосування у роботі судді практики ЄСПЛ у господарському судочинстві та ознайомить з рішеннями ЄСПЛ 2020-2021 р.р.

Суддя господарського суду Івано-Франківської області Олена Малєєва порушить важливе питання відносно особливості та практики визначення форми господарського судочинства під час розгляду спорів цієї категорії.

Суддя господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний скерує суддівську аудиторію до обговорення практики вирішення розгляду спорів щодо захисту права власності. Під час наступної лекції судді матимуть можливість удосконалити знання щодо відповідальності за порушення господарських зобов’язань.

Суддя господарського суду Одеської області, кандидат юридичних наук Лілія Грабован зініціює розгляд практики застосування законодавства про банкрутство стосовно банкрутства юридичних осіб.

Увагу колег щодо стадії відкриття провадження у справі та підготовки її до розгляду по суті та  на змістовних вимогах до судового рішення зосередить у виступі суддя Господарського суду Тернопільської області Володимир Гевко.

Слушними та вагомими для практичного застосування будуть поради заступника начальника відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктора психологічних наук Андрія Маслюка стосовно психологічних особливостей спілкування в судовому процесі.

Інтерактивні лекції щодо процесу реформування судової системи та напрямків реформування законодавства сприятимуть жвавим дискусіям серед суддівської спільноти.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.