Національна школа суддів України

Розгляд спорів щодо правочинів у господарському судочинстві

18 лютого 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих господарських судів тренінг “Розгляд спорів щодо правочинів у господарському судочинстві: актуальні питання правозастосування”

Вітальними словами тренінг розпочали модератори – викладач-координатор відділу підготовки викладачів (тренерів) Олександр Потильчак та  судді  господарських судів Олена Малєєва і Володимир Гевко.  У виступах вони представили викладачів, з’ясували очікування суддів від заходу та зазначили, що метою заходу є отримання знань і практичних навичок, необхідних для ефективного вирішення судових спорів щодо правочинів.  

Упродовж тренінгу із колегами спілкувалися викладачі-тренери–суддя Господарського суду Івано-Франківської області Олена Малєєва та суддя Господарського суду Тернопільської області Володимир Гевко. Також участь у проведенні тренінгу брала викладачка–координаторка відділу підготовки викладачів (тренерів) Юлія Блінова.  

Під час презентацій доповідачі обговорили коло актуальних питань, що виникають під час розгляду спорів стосовно правочинів у господарському судочинстві, а саме: договори та інші правочини, як підстава виникнення господарських правовідносин, односторонні правочини. Викладачі-тренери розкрили особливості вирішення спорів, що виникають під час укладання господарських договорів. Інформаційним та практично доцільним було ознайомлення суддівської аудиторії з практикою вирішення спорів про внесення змін до договору, розірвання та припинення договорів і визнання господарського договору недійсним.

Тренінг насичено виконанням низки важливих практичних завдань та опрацюванням результатів їх вирішення. Судді обговорили проблемні питання, обмінялись думками та отримали вичерпні, фахові відповіді від викладачів (тренерів).

Повний текст програми тренінгу розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.