Національна школа суддів України

Розгляд спорів щодо публічних закупівель адміністративними судами

22 травня 2024 року Національна школа суддів України провела семінар для помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних судів, Верховного Суду “Розгляд спорів щодо публічних закупівель адміністративними судами”.

Навчальний захід відкрив начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький, який представив склад викладачів та розповів про правила проходження онлайн-навчання. Модерувала семінар начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) Любов Гончар.

З привітаннями до учасників заходу звернувся старший правовий експерт Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами в Україні EU4PFM Олександр Шатковський. 

У проведенні семінару взяли участь: суддя Вищого адміністративного суду у відставці Олександр Ситников; директор Юридичного департаменту Державної аудиторської служби України Зоряна Пронюк,  судді окружних адміністративних судів Лариса Трофімова, Ірина Верба, Василь Ільков, Олена Царікова та суддя Господарського суду Вінницької області Роман Міліціанов; експерти Програми  ЄС з підтримки управління державними фінансами в Україні EU4PFM Олександр Шатковський; заступник директора Департаменту з питань оскарження рішень у сфері публічних закупівель – начальник першого відділу розгляду скарг Антимонопольного комітету України Євген Костенко.

Під час семінару помічники  суддів отримали значний обсяг корисної інформації та навичок, які допоможуть їм у практичній роботі з публічними закупівлями та вирішенні спорів у даній сфері. 

Упродовж навчання помічники суддів ознайомилися з основними принципами та стандартами, які регулюють публічні закупівлі в Європейському Союзі, отримали знання про інструменти та методи виміру результатів публічних закупівель згідно з європейськими нормативними вимогами. Детально розглянули  практику діяльності органу оскарження у сфері публічних закупівель, проаналізували рішення судів та їх вплив на практику закупівельних органів. Дослідили  державний фінансовий контроль в публічних закупівлях (ризики, спірні позиції, законодавчі пропозиції), обговорили питання адміністративної юрисдикції вирішення спорів у сфері публічних закупівель, порівняли із господарською юрисдикцією.

Учасники ознайомилися з основними правовими нормами, які регулюють  судовий розгляд окремих категорій адміністративних справ щодо публічних закупівель, а також визначили компетенцію та процедури урегулювання спорів. Поглибили знання щодо діяльності органів, які здійснюють контроль і оскарження результатів процедур закупівель, та обговорили типові порушення та шляхи їх врегулювання.