Національна школа суддів України

Розгляд спорів щодо соціального захисту військовослужбовців

20 січня 2023 року Національна школа суддів України провела для помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних судів та Верховного Суду семінар-практикум “Захист соціальних та інших прав військовослужбовців”.

Відкриваючи семінар, директорка Львівського регіонального відділення Національної школи суддів Оксана Польна  привітала слухачів, роз’яснила   про порядок проходження та правила роботи у віртуальній аудиторії. Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, кандидат юридичних наук Альберт Єзеров представив викладачів та оголосив мету і завдання семінару-практикуму.

Розпочала навчальний захід суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко, яка розповіла про особливості роботи судів під час  воєнного стану, продемонструвала навчальне відео, показала та пояснила рішення РСУ щодо роботи судів під час воєнного стану, зміни до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та інші законодавчі акти.

Начальник відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук Любов Гончар розкрила  присутнім питання забезпечення житлом ветеранів війни та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, а також надання земельних ділянок особам, які мають статус учасників АТО.

До проведення семінару також було залучено заступника начальника управління юридичного супроводження фінансово-господарської діяльності-начальника відділу юридичного супроводження управління активами Департаменту юридичного забезпечення Міністерства оборони України, полковника юстиції Йосипа Матлая, суддю Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидата юридичних наук Ірину Вербу та суддю Одеського окружного адміністративного суду Оксану Бойко.

З метою поглиблення знань про розгляд спорів щодо соціального захисту військовослужбовців учасники разом із тренерами оглядали національне та міжнародне законодавство у сфері регулювання вказаних правовідносин.

Після виступів спікерів учасники та учасниці мали можливість поспілкуватися з лекторами та отримати  професійні відповіді на конкретні запитання.