Національна школа суддів України

Розгляд земельних спорів

13 квітня 2016 року в місті Львові місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів в межах підготовки суддів господарських судів областей, призначених на посаду судді вперше, проведено тренінг на тему: “Розгляд земельних спорів”.

Земельні спори – це спори, що виникають між фізичними чи юридичними особами з приводу володіння, користування чи розпоряджання земельною ділянкою, яка перебуває в них на праві власності чи користування, і які вирішують виключно суди, органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади з питань земельних ресурсів. Крім того, земельні спори – це особливий вид правовідносин щодо розв'язання конфлікту, який виникає у зв'язку з порушенням прав і законних інтересів власників земельних ділянок, землекористувачів, у тому числі й орендарів земельних ділянок та інших суб'єктів земельних правовідносин.

Причини виникнення земельних спорів можуть бути різними. Найпоширенішими з них є: неврегульованість відповідних відносин чинним законодавством; внутрішня суперечливість норм земельного законодавства, що регулюють однотипні відносини; суперечливість між нормами земельного права і нормами інших природноресурсових галузей права, які регулюють близькі за змістом положення; розбіжності у розумінні положень законодавства та недостатня правова поінформованість учасників земельно-правових спорів.

З метою об'єднання підходів до розгляду справ, що стосуються земельних  питань у господарських судах, цікавою та необхідною є практика організації заходів такого формату для цієї категорії суддів.

Для проведення цього тренінгу було запрошено суддів-тренерів Олександра Мирутенка та Романа Крупника.

Програмою тренінгу передбачено, перш за все, залучення слухачів до інтерактивної роботи, що значно покращує результат підготовки.

Під час тренінгу судді працювали в малих групах із завданнями та презентували результат своєї роботи. Традиційно, після закінчення тренінгу судді-тренери заповнили  анкети щодо оцінювання суддів.